Annons

"I dag sköt de in en tårgasgranat"

På måndagen skrev Kristianstadsbladet om Sofi Weckner från Östanå som tillsammans med sex svenskar som sitter instängda i en palestinsk by på Västbanken. Och dramat fortsätter.
Kristianstad • Publicerad 7 juli 2008
Sofi Weckner från Östanå är mitt i händelsernas centrum på Västbanken.
Sofi Weckner från Östanå är mitt i händelsernas centrum på Västbanken.Foto: 

– I dag sköt de in en tårgasgranat in i vårt lägenhet och situationen är väldigt allvarlig, berättar Sofi Weckner exklusivt för Kristianstadsbladet.

Som Kristianstadsbladet tidigare skrivit finns Sofi Weckner från Östanå mitt i händelsernas centrum på Västbanken. Hon och sex andra svenskar sitter instängda i Nilin på Västbanken. Sedan i fredags är byn avspärrad av israelisk militär och det går varken att komma ut eller in i byn.

Annons

Sofi Weckner är med i den fredliga aktiviströrelsen International Solidarity Movement (ISM).Tillsammans med sex andra svenskar smög sig Weckner in i Nilin på fredagen för att stödja palestinerna.

- Det är extremt dålig publicitet för israelerna att vi är här och belyser problemet. De vill verkligen inte ha oss här.

Sofi berättar att Border Police gått in i deras hus på måndagen och hotat med arrestering. Och senare kom det in en tårgasgranat in i lägenheten. Men svenskarna är inte rädda.

- Det är jätteviktigt att påpeka att vi är här frivilligt. Jag är mer rädd för andras liv än mitt eget. Tidningarna skriver om oss svenskar som är här och om vår situation, men det är inte synd om oss. Jag tänker mer på alla de palestiner som bor här året runt och vad de får utstå.

Bakgrunden till avspärrningen är oroligheter som uppkommit i samband med israelernas bygge av en mur som ska skära av Israel från det palestinska Västbanken. Befolkningen i Nilin har länge protesterat mot att delar av deras odlingslandskap kommer att hamna på den israeliska sidan av muren.

Sofi Weckner beskriver situationen som ohållbar. Folk är instängda i sina hem, ingen kan gå till sina arbeten och affärerna är stängda. I helgen har flertalet skadats.

- Alla i hela byn ligger ner i sina hus. Om folk visar sig i fönstren eller går ut blir de beskjutna med gummikulor av israeliska militären. Här finns barn som är helt traumatiserade efter att blivit beskjutna, säger en skakad Sofi.

Närmast kommer de hålla sig lugna i sitt hus och avvakta vad som händer.

- Det finns några som försökt lämna byn, men det har inte gått. Utegångsförbudet fortsätter att gälla och det verkar som att militären kommer ha byn under belägring i minst 10 dagar till. Men snart måste vi få hit mediciner och mat.

Sofi Weckner har varit i Palestina i en månad och kommer stanna minst lika länge till. Någon hemlängtan är det inte tal om.

- Nej, inte alls. Palestina är ett helt underbart land och jag har aldrig träffat så underbara människor som här.

Jens Oscarsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons