Annons

Ilska bland studenter över parkeringsböter

Studenter fick p-böter när parkeringen utanför högskolan asfalterades om. Vi fullföljer bara vårt uppdrag, säger Carpark AB, som bevakar området.
Kristianstad • Publicerad 3 december 2002

Under reparation av den icke-asfalterade parkeringsplatsen utanför Högskolan i Kristianstad tvingades studenter att parkera där det fanns plats. Ett 60–80-tal parkerade både längs vägen och inom det asfalterade parkeringsområdet trots förbud mot parkering. – I och med att alla stod där tänkte jag att de kunde inte sätta parkeringsböter på alla. Jag trodde de skulle se mellan fingrarna de dagarna medan de reparerade parkeringen, säger Maria Sjöbeck, som läser och arbetar på högskolan. När hon kom ut väntade henne liksom många andra studenter p-böter på bilrutan. – Vi var fyra–fem personer som stod och diskuterade att vi fått böter. 500 kronor är onödigt mycket pengar på ett ställe där studenter parkerar. Det är skamligt av Carpark AB att ta detta tillfället i akt att profitera på redan hårt ekonomiskt belastade studenter inför julens halva studiebidrag, säger hon. – Vi gör dagliga kontroller i området. Det låter kanske grymt, men studenterna måste följa de regler som gäller, säger Douglas Stålhammar, distriktschef Carpark AB i Malmö. Han förklarar att företaget fått i uppdrag av Akademiska hus att följa områdets bestämmelser. – Vi kan inte ta hänsyn till reparationen. Studenterna gjort överträdelser. Jag ser ingen orsak att ta bort böterna. Vad gäller storleken på boten styr den av vad kommunen tar i området. – Står man för länge på en p-plats kostar det 350 kronor, står man däremot där det är p-förbud kostar det 500 kronor. Douglas Stålhammar förklarar att det är upp till fastighetsägaren att ge lov att parkera utanför anvisad parkeringsplats, vid till exempel en reparation. Roland Larsson från Akademiska hus säger att parkeringen inte ligger på deras mark utan på mark som högskolan hyr av kommunen. – Men vi fick reparera den. Det ville högskolan inte göra. Borde kanske reparationen gjorts under helgen när studenterna var lediga? – En del arbete utfördes under helgen, men arbetet tog fler dagar i anspråk, säger Roland Larsson. Åsa Pearce 044-18 55 36 asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons