Ingen alkohol gör att Lotta Rock ställs in

Lotta Rock ställer in sitt evenemang i början av mars. Anledningen är att det saknas ett alkoholtillstånd för kvällen.
Kristianstad • Publicerad 8 februari 2013
Bonafide är ett av banden som skulle ha uppträtt på Lotta Rock.
Bonafide är ett av banden som skulle ha uppträtt på Lotta Rock.Foto: 

Tidigare har utskänkningen lösts genom att ett krögarpar haft ett tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten.

Eftersom krögarna till vardags även driver Skepparslövs golfkrog, som har ett tillstånd, är de väl insatta i alkohollagen och vet vad som krävs. Krögarna har tidigare haft ett tillfälligt tillstånd för Lotta Rock, vilket har fungerat så här långt. Andra gånger har de kört för Kulturstaden i Kristianstad.

Men inför den andra mars har krögarna inte sökt något tillstånd. Orsaken är att de redan haft åtta tillfälliga tillstånd under ett år, och man får max ha tio.

”Inte troligt”

– Det var inte troligt att vi skulle få något alkoholtillstånd enligt handläggaren, säger Rikard Persson som driver krogen.

– Dessutom är det mycket jobb med det. Det kräver att vi har tre man i baren, att vi gjort mat som vi tillagat och kört in, med flera menyer. Det är bara ett av dessa tillfällen, Lotta Rock, som gått med vinst för oss, säger han.

Ytterligare att skäl var att de blev ombedda lämna in all redovisning, kassakvitton och personalstatistik under året.

– Vi skulle inte hinna få ihop detta innan vi åkte på en sedan länge planerad arbets- och semesterresa. Tillståndet skulle ju sökas fyra veckor innan för att ha en chans att bli godkänt.

Samarbetet över

Krögarna har samarbetat med Kulturstaden, den ideella föreningen som hyr ut festlokalen i Tullkammaren till bland annat Lotta Rock. Nu tror Rikard Persson att samarbetet med Kulturstaden är över, bland annat på grund av svårigheter att få tillstånd samt den dåliga lönsamheten med övriga aktiviteter.

Kommunens alkoholhandläggare konstaterar att ingen ansökan har lämnats in.

– Vi har haft muntlig diskussion med arrangörerna, men det har mer handlat om öppettiderna. Vi kräver de ska stänga klockan ett, vilket är det som gäller för tillfälliga tillstånd. Men vi har inte nekat krögarna att lämna in en ansökan, säger Inger Clarén.

Hon säger att de vill se bokföringen för krögarnas evenemang just för att de är tillsynsmyndighet.

– Men det har inget med tillståndet för Lotta Rock att göra, vi hade begärt in redovisningen ändå.

Lotteen Greenslade, arr­angören bakom Lotta Rock, gör nu allt för att sikta vidare mot nästa arrange­mang i maj i stället.

– Det är synd att det har blivit så här, vi har tvingats avboka band och ersätta dem, ett band hade redan beställt tågbiljetter för över 4 000 kronor som vi och krögarna nu får ersätta. Vi får ersätta biljettköparna. Jag har lagt ner massor av tid, energi och pengar på att få ihop detta.

– Jag vet att många hade sett fram emot denna kväll. Men vi försöker omboka några band, och vet sedan tidigare att Bonafide kommer den fjärde maj.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.