Annons

Ingen grupprabatt på musikskolan

Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004

Det har aldrig funnits en grupprabatt på den kommunala musikskolan. I varje fall inte på papperet.

När kommunfullmäktiges beslut om att höja avgifterna för undervisning i musikskolan trädde i kraft vid årsskiftet tog musikskolan kontakt med barn- och utbildningsförvaltningen för att få reda på om även gruppavgiften skulle höjas. Beskedet blev att varje barn, i enlighet med kommunfullmäktiges beslut, betalar 750 kronor per termin.

Annons

Detta fick föräldrar vars barn tidigare haft grupprabatt på musikskolan att reagera. Men när politikerna började rota i ärendet visade det sig att det inte finns något beslut om grupprabatter.

– Ingen har kunnat styrka att det är så, och det är viktigt att vi följer de fullmäktigebeslut som finns om taxorna, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anne Krantz (s). Ulf Stenåsen, skolchef i det skolområde musikskolan tillhör, förklarar att grupprabatten kom till för ungefär sex år sedan.

– Det var ett sätt att hantera en vardag men, har det visat sig, formellt sett i Kristianstads kommun felaktigt, säger han men tillägger:

– I dagsläget spelar det ingen roll eftersom fullmäktige fattat ett beslut där man tagit bort alla rabatter. Om vi genomför undervisningen enskilt eller i grupp är en pedagogisk fråga, säger han. – Att spela i grupp kan stimulera ett barn, medan ett annat spelar bäst ensam. Det är upp till personalen på musikskolan att bestämma, säger Anne Krantz.

Vad gäller kritiken mot de höjda avgifterna tycker hon att en sak glömts bort:

– Det är faktiskt så att kommunen bidrar med över 80 procent av den verkliga kostnaden. Vi ser på kommunala musikskolans avgift som en inträdesavgift i musiken, som motsvarar ungefär 17 procent av den egentliga kostnaden, säger hon och påpekar apropå den slopade syskonrabatten att en familj vars barn har olika intressen betalar för varje barns respektive aktivitet.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons