Annons

Ingen marknad utan marknadskarameller

Trots en segstartad sommar tycks sol och värme trots allt vara på ingång. Men ingen riktig sommar utan en ordentlig marknad. Igår fick Hörby kicka igång den skånska marknadssommaren.
Kristianstad • Publicerad 2 juli 2008
Ett par nya brillor kanske? Bild: Annica Jönsson
Ett par nya brillor kanske? Bild: Annica JönssonFoto: 
Sockervadd med jordgubbssmak - dagens bästa köp enligt Molly Rundgren från Skövde. Bild: Annica Jönsson
Sockervadd med jordgubbssmak - dagens bästa köp enligt Molly Rundgren från Skövde. Bild: Annica JönssonFoto: 
– Det är ingen slump att nougaten ligger närmst vågen, säger Elisabeth Edin om storsäljaren.
– Det är ingen slump att nougaten ligger närmst vågen, säger Elisabeth Edin om storsäljaren.Foto: 
Ingen hatt utan rabatt! Bild: Annica Jönsson
Ingen hatt utan rabatt! Bild: Annica JönssonFoto: 

Heliumballonger i form av välkända Disneyfigurer guppar runt mot den klarblå himlen. Någon ropar ut att just där säljs de bästa gräddbullarna till ett väldigt förmånligt pris. I en av korsningarna demonstrerar en man hur en vattenspridare i form av en solros fungerar och lite längre bort kan man köpa strumpor, tre par till priset av två. Det är marknad. Detta krimskramsets mecka som med sina käcka knallar och färgglada tält har kommit att bli ett stående inslag under de svenska sommarmånaderna.

- Placering är a och o. Vi har alltid stått här på exakt sammas ställe och vid det här laget vet våra stammisar vart de ska gå. Flyttar vi kanske de köper av någon annan bara för att de inte hittar oss, säger Elisabeth Edin från Hörby som sålt marknadsgodis i hela 28 år.

Annons

Fast att påstå att det bara handlar om vilket godis som helst vore näst intill en skymf. Då riktiga marknadskarameller är en bristvara under resten av året är de under sommaren mer eftertraktade än någonsin. Och trots att nya varianter tillkommit under åren finns det enligt Elisabeth ingen som kan konkurrera ut alla tiders favorit - den klassiska nougaten.

- Det är den kunderna kommer för, så har det alltid varit och så kommer det nog alltid vara. Men jag skulle tro att det har mycket att göra med att den bara går att köpa på marknader. Men så ska det vara, marknadsgodis äts bara när det är marknad, det är det som är charmen.

Och för dessa sällsynta godsaker finns det vissa oskrivna regler som bör följas för att uppnå bästa resultat vid intaget.

- När man kommer hem med sina marknadskarameller ska man dela upp dem i olika skålar, mjuka för sig och hårda för sig. Annars drar de hårda karamellerna fukten ur de mjuka och de blir torra, säger Majvi Holmgren från Hörby som varit Elisabeths karameller trogen i alla år.

Förutom allt ätbart som går att få tag på finns det även en hel buffé av prylar för den köpglade marknadsbesökaren att botanisera bland. Kläder, leksaker, bakplåtspapper, vattenpipor, hängmattor, kylskåpsmagneter - det verkar inte finnas några gränser för vad man kan få tag på. Men även i år tycks de lika hatade som älskade Foppa-tofflorna vara en marknadsfavorit. Dock har fjolårets hysteri lagt sig något då den traditionella trätoffeln har gjort en comeback. Och även hatt tycks vara en riktig fluga på årets marknad. Systrarna Alexandra och Laura Groll från Malmö vet hur de vill ha sina hattar. Och framförallt, vad de får kosta.

- Jag tänker be om barnrabatt! Jag har övat på att pruta i Thailand, säger Alexandra som lyckats leta fram en turkos solhatt som väl går ihop med dagens marknadsoutfit.

Och hattförsäljare Giovanna Näslund är inte svårövertalad.

- Klart du ska ha barnrabatt!

Hon och hennes man Kjell älskar knallelivet och har åkt runt på marknader i många år. Och deras hattar är omåttligt populära, särskilt på en dag som denna när solen gassar hett på hjässan. Och enligt Giovanna finns det en hatt för alla huvuden.

- Dom flesta säger "jag passar inte i hatt" men oftast går dom härifrån med en på sig iallafall. Alla kan ha hatt! Fast många herrar brukar tycka att de är lite väl stiliga och då finns det ofta en fru som tar ner dom på jorden och sätter ofta stopp för köpet.

Jin Lavesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons