Annons

Innan "Bolaget" blev kundvänligt

Då och då hör vi talas om att mogna män och kvinnor avkrävs legitimation för att få köpa tobak eller öl i butiken. Nyligen tvingades en röksugen 64-årig man bevisa att han fyllt 18 år för att få köpa cigg i en Ica-butik.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008
Foto: 

Han blev förstås förbannad och undra på det. Man kan nog tänka sig att 64-åringen fyllt 18 redan innan den unga kassörskans pappa ens hunnit bli en glimt i hennes farfars öga.

Det förefaller osannoliktatt någon skulle kunna förväxla en grånad herre i pensionsåldern med en tonåring. Så är det naturligtvis inte heller. Man får i stället anta att butikscheferna har varit otydliga i sina instruktioner till personalen. Och då kan man undra hur det är möjligt att vara så extraordinärt otydlig.

Annons

Tydliga instruktioner hade emellertid personalen på gamla Systembolaget dit tanken osökt svävar. Vi som är någorlunda till åren komna minns hur det var förr, innan Systembutikerna lade sig vinn om kundservice och positivt bemötande. Det var en annan tid och skillnaden mellan då och nu är svindlande. I dag kan man strömma in på "Bolaget" och känna sig välkommen.

Riktigt så var detfordom icke. Vi som fostrats i det gamla Systemets anda klev in i butiken med skamkänslor, ty så skulle det vara. Man spanade försiktigt omkring sig i förhoppning om att inte bli igenkänd av någon "olämplig" person. Framme vid disken skärskådades man av expediten och kände sig som en dräng inför en feodalherre. Den som skötte sig exemplariskt skulle helst stamma fram sin beställning och uppvisa svettpärlor i pannan.

Legitimation skulle alltid finnas tillhands och då sådan avkrävdes uppvisas även om man fyllt 90. Inget leg inget köp. Precis som numera i livsmedelsbutikerna.

Men visst fannssådana expediter som antagligen betraktades som olämpliga på den tiden. En bekant hade besökt en Systembutik för att köpa ut åt sig själv och några arbetskamrater. Sådana uppdrag var alltid vanskliga i det att inköp åt andra var en olaglig gärning. En misstanke var allt som behövdes för att bli nekad. Han fick emellertid vad han begärde och det var då expediten föll ur mönstret och sade: "får det kanske lov att vara någonting mer?"

Min bekant berättade sedan denna historia för alla som ville lyssna. Hon undrade om jag ville ha mer, sa han andäktigt och alla förundrades över detta osannolika.

Jag vet inte hurdet är i dag, men förr tilläts inga regelbrott av empati. Stängde man butiken klockan sex så stängde man klockan sex och inte en sekund över. Denna brutala verklighet fick en liten gammal man erfara.

Han tog i dörrhandtaget bara sekunden efter att en personal vridit om nyckeln. Här stänger vi klockan sex, ropade hon bryskt. Jag skulle bara ha en "liden knatting", ropade den lille mannen med förtvivlan i rösten. Men hon var skoningslös och vände honom ryggen. Han stod kvar utanför och jag kunde se att han hade tårar i ögonen.

Eftersom jag lider avempati bestämde jag mig för att begå ett brott och köpte ut en "liden knatting" Explorer åt den lille mannen. Dessvärre hade han förtonat i fjärran innan jag hunnit ut ur butiken. Synd och skam.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons