Annons

Insamling av spillolja har blivit en succé

– Både vi, lantbrukarna och entreprenörerna är väldigt nöjda och vi kommer att utveckla samarbetet.
Kristianstad • Publicerad 20 januari 2004
Daniel Andersson, Bert Oredsson och Lars Åke Persson (de båda sistnämnda från Lantmännen) ser på när Ola Sjölin tömmer ett fat med spillolja. Bild: RONNIE SMITH
Daniel Andersson, Bert Oredsson och Lars Åke Persson (de båda sistnämnda från Lantmännen) ser på när Ola Sjölin tömmer ett fat med spillolja. Bild: RONNIE SMITHFoto: 
– Vi hinner med att tömma spillolja på mellan 10 och 15 platser per dag, säger Daniel Andersson och Ola Sjölin från PR Slamsugning AB. Bild: RONNIE SMITH
– Vi hinner med att tömma spillolja på mellan 10 och 15 platser per dag, säger Daniel Andersson och Ola Sjölin från PR Slamsugning AB. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Så säger Bert Oredsson, produktansvarig för olja-energi på Lantmännen i Skåne.

Detta med anledning av att insamlingen av spillolja hos lantbrukarna, maskinstationerna och transportföretagen blivit en succé.

Annons

– Vi trodde inte att det skulle bli sådan respons. Det var lantbrukarna som tog initiativet. Lantbrukarna ställde som krav att vi på Lantmännen skulle försöka teckna ett avtal med en entreprenör eftersom de noterat att problemet med hanteringen av spillolja bara blev större och större, berättar Bert Oredsson. Så i höstas skrev Svenska Lantmännen och PR Slamsugning AB – med hemvist i Falköping – under ett avtal som går ut på att PR Slamsugning AB skall hjälpa lantbrukarna bli av med sin spillolja.

– Det blev ett stort gensvar. Ganska snabbt fick vi in 400 order. Vi kommer att fortsätta med insamlingen till hösten. Ett tiotal lantbrukare som inte anmälde sig i höstas har nu uttryckt önskemål om att få komma med nästa gång.

Han fortsätter:

– Det är ju otroligt viktigt att petroliumprodukter tas om hand på rätt sätt. Kommer de ut där de inte ska kan det bli omfattande skador. En liter olja kan ju förstöra tusentals liter grundvatten. Det är ju således en miljöbomb som tickar. PR Slamsugning AB har betat av kommun för kommun i Skåne sedan i höstas..

– Vi hinner besöka 10–15 platser per dag, beroende på hur mycket spillolja som finns att suga upp på de olika platserna

– Spillolja, oljefilter, tomt oljeemballage med flera material som är indränkt i olja är klassade som farligt avfall och därmed omfattas de av särskilda regler för hur de ska omhändertas och hanteras. Avfallsförordningen 2001:1063 samt förordningen 1993:1268 om spillolja omfattar nämligen regler som gäller även för jordbruket, säger Bert Oredsson.

Så här går det till:

Till Lantmännens kunder kommer en slamsugningsbil, som suger upp oljan från faten och en bil som i containrar tar hand om tomfat och plåtdunkar.

– Spilloljan levereras till Reci Industrier AB, Halmstad, där den konverteras till brännolja för att sedan användas inom cementindustrin. Tomfat (plåt) och plåtdunkar rengörs och pressas för att sedan återvinnas inom plåtindustrin. Plastdunkar går till energiutvinning. Oljefilter fryses och mals, varefter metallen återvinnes och resten går till energiutvinning, berättar Ola Sjölin, chaufför på transportföretaget PR Slamsugning AB i Falköping. Han berättar att man samlat in drygt 200000 liter spillolja och ungefär 6,5 ton oljefilter.

– Så mycket hade varken vi eller Lantmännen räknat med att ta om hand. Men så ligger ju ställena mycket tätt här i Skåne.

Annons

Kristianstadsbladet var med när PR Slamsugning AB hämtade spillolja hos Daniel Andersson i Myrestad, nära Brösarp. Denne driver hobbyverksamhet genom att reparera bilar.

– Det här är en bra grej. Jag ser bara fördelar. Dels slipper man kostnader för att frakta bort spilloljan, dels slipper man besvär med att söka alla tillstånd som ska sökas. Jag har på tre år samlat på mig 1200 liter spillolja och denna hade jag annars fått köra till Snårarp i Kristianstad. Alla kontakter har gått via min granne Lars Persson som är anställd på Lantmännen, säger Daniel Andersson.

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons