Annons

Inslag om valstugor frias

Granskningsnämnden för radio och tv friade tv-programmet Uppdrag gransknings omdebatterade inslag om rasism i valstugorna.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2002

Janne Josefsson hade svårt att dölja glädjen över Granskningsnämndens beslut. –Vi är överlyckliga, men vi har suttit och våndats väldigt mycket. Motsatsen hade varit förödande för oss. Särskilt nu när så många har hoppat på oss för det vi gör. De hade fått vatten på sin kvarn, oavsett vilka grunder de hade fällt oss på, säger han. I sitt beslut skriver Granskningsnämnden att ”program som undersöker huruvida de förtroendevaldas budskap överensstämmer med respektive partiprogram ligger väl i linje med SVT:s granskningsskyldighet”. Nämnden skriver också att det inte finns någon bestämmelse mot att filma med dold kamera, som skedde i programmet. Programmet hade anmälts till nämnden av hela 92 personer. En av de smygfilmade politikerna fanns bland dem som anmält programmet. Han ansåg att det innebar ett intrång i hans privatliv. Granskningsnämnden anser dock att anmälarens ställning som ordförande i kommunfullmäktige gör att det uppkomna intrånget får anses motiverat av allmänt intresse. De många anmälarna hade i huvudsak kritiserat Uppdrag granskning för partiskhet, eftersom inslaget fokuserade på moderaterna och socialdemokraterna. Nämnden anser dock inte att detta i sig medförde att kravet på opartiskhet åsidosatts. Däremot kunde det diskuteras om de upprepade uppspelningarna av moderaternas uttalanden, varvade med partiets reklamfilm, uppfyllde kravet på opartiskhet. Nämndens samlade bedömning var dock att programmets upplägg inte var partiskt. Riksdagsledamoten Mikael Odenberg (m) var skiljaktig till beslutet och ansåg att ”det skeva urvalet av valstugor, den påtagliga fokuseringen på ett av de politiska partierna samt reporterns spekulativa uttalanden sammantaget medför att programmet strider mot kravet på opartiskhet”. Odenberg framhåller i sin skiljaktiga mening att SVT inte måste ålägga sig särskilda restriktioner i sin granskning därför att valet närmade sig. Inte heller inspelningen med dold kamera strider mot någon bestämmelse, men metoden väcker frågor om hur programmet kom till. Dold kamera och provokation ställer stora krav på redigeringen och klippningen av materialet. ”Det är därför notabelt att SVT – för att möta kritiken i just detta hänseende – i efterhand har lagt ut det oredigerade underlagsmaterialet till en av de många intervjuerna på sin hemsida”, skriver Odenberg. Att använda dold kamera var, enligt Josefsson, enda sättet att få fram informationen. –Jag tycker att man ska vara försiktig med dold kamera, men här var det solklart. Ingen hade trott oss annars. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons