Annons

”Jag kan tillföra kommunen något”

Regionmuseichefen Agne Furingsten blir Kristianstads förste kommundirektör. Det beslöt kommunstyrelsen igår kväll. – Det är ett intressant jobb, och jag tror jag kan tillföra kommunen något, förklarar Agne Furingsten sin ansökan.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

Beslutet att föreslå Agne Furingsten till posten togs av ett extrainkallat kommunstyrelsens arbetsutskott klockan 16.30 på onsdagseftermiddagen.

Det var 41 minuter efter att Agne Furingsten via e-post till kommunalrådet Bo Kristiansson (s) och personaldirektör Leif Rülf anmält sig som sökande till tjänsten som kommundirektör i Kristianstad.

Annons

Ärendet fördes snabbt vidare till kommunstyrelsen, som tog det slutliga beslutet. Folkpartiet och centerpartiet deltog dock inte. Miljöpartiet, som hela tiden varit emot en kommundirektör, yrkade på avslag. Kommunalrådet Christer Ewe (m) har fört fram Furingstens namn under de senaste dagarna. Han är nöjd.

– Det känns bra, säger han. Vi får en kommundirektör som är lämplig för jobbet. Dessutom har vi de fackliga organisationerna och referensgrupperna med oss i beslutet. Agne Furingsten headhuntades, handplockades, liksom Jan-Inge Ahlfridh som kandidat till posten som kommundirektör i höstas.

Det var dock Jan-Inge Ahlfridh som i slutet av december ombads att skicka in sin ansökan.

Det bekommer inte Christer Ewe idag.

– Agne Furingsten bedömdes som kompetent och lämplig redan då. Men ibland måste man välja, förklarar han kort.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson tycker också att kommunen gjort ett gott val.

– Agne Furingsten är en man med bred intressesfär och som har imponerat på mig som nätverksbyggare och marknadsförare. Jag tror att han kan utveckla Kristianstad som en attraktiv stad att bo och verka i. Han är definitivt inget tredjehandsval, sa Kristiansson, och syftade på att två tidigare föreslagna kandidater återtagit sina ansökningar till tjänsten.

Furingsten själv medger att han tänkt till både en och två gånger under processens något turbulenta gång. Inte minst med tanke på att politikerna är oeniga om rekryteringsprocessen. Men han tvekade inte att söka jobbet, som han anser är intressant. – Jag har väl den inställningen att det bästa sättet att visa att det här är rätt beslut är att göra ett bra jobb. Och det har jag naturligtvis ambitionen att göra, säger han.

Agne Furingsten är medveten att han inte har någon tidigare erfarenhet av arbete inom kommunal förvaltning.

– Det kan vara en nackdel, men också en fördel. Dessutom har jag arbetat länge inom offentlig förvaltning och har erfarenhet av såväl det privata näringslivet och av facklig verksamhet. Jag tror att jag kan tillföra kommunen något, säger Agne Furingsten.

Annons

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons