Annons

"Jag tror att vi nått toppen på vår vildsvinsstam"

Kristianstad • Publicerad 11 januari 2004

Från att tidigare ha funnits i stora antal på få ställen har vildsvinsstammen i Skåne spritt ut sig över landskapet.

– Jag tror att vi nått toppen på vår vildsvinsstam nu, säger Tuve Lundström, Skånska Jägarsällskapet.

Annons

Han berättar att det skjuts mellan 5000 och 7000 vildsvin i Skåne per år. Det är ungefär hälften av beståndet som beräknas ligga någonstans mellan 10000 och 15000 svin.

Medan många ser vildsvin som ett växande problem ser han dem som en tillgång .

– Det är ett spännande och nytt jaktvilt, säger han.

Problemsidan, tillstår han, är när lantbrukare får sin mark och sina grödor förstörda av de bökande djuren.

– I skogsbruk å andra sidan är vildsvin enbart en fördel, säger han och berättar att vildsvinen är naturliga skadedjursbekämpare, samtidigt som de bökar upp jorden och förenklar en föryngring av skogarna.

– Snytbaggen är en delikatess för ett vildsvin, för skogsbruket är den en av de värsta skadedjuren som kan slå ut hela nyplantage.

Tuve Lundström är inblandad i det vildsvinsprojekt som Skånska Jägarsällskapet driver tillsammans med bland andra LRF. Projektet går ut på att förvalta vildsvinen som resurs. Bland annat lär man ut hur vildsvin jagas på rätt sätt.

Han berättar att en anledning till att vildsvinen ställt till problem är att den tidiga jakten skedde utan kunskap. Vildsvinen är flockdjur som lär av varandra, berättar han och förklarar att om någon skjuter en äldre sugga går kunskapen om vilka områden som är farliga att vistas i förlorad. Då kan man heller inte lära svinen att hålla sig borta från odlad mark.

– Jakttrycket ska ligga på årsgrisar, ett till ett och ett halvt år gamla. På åkrarna ska man skyddsjaga så att svinen lär sig att hålla sig borta. Samtidigt kan man utfodra dem i skogen där de inte gör skada. På dessa födoplatser får man aldrig jaga, säger han och tillägger att man på de flesta håll i Skåne nu lärt sig att jaga på rätt sätt.

– Därför tror jag inte att vi kommer att få fler vildsvin nu.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons