Annons

Jakt för att stoppa vildsvinens bök

Kylan biter i fingrarna. Men glädjen eldar lågmält upp jägarna som samlats på Bjärlövs idrottsplats. Tio vildsvin har fallit. Ett lyckat första drev.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2004
Storjaktens initiativtagare Bertil Persson.
Storjaktens initiativtagare Bertil Persson.Foto: 
Han fällde tre vildsvin. Mats Olsson är nöjd.
Han fällde tre vildsvin. Mats Olsson är nöjd.Foto: 
En trynande trofé. Sune Sjögren hjälper Börje Svensson att lasta på den senares byte.Bilder: BOSSE NILSSON
En trynande trofé. Sune Sjögren hjälper Börje Svensson att lasta på den senares byte.Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
Tre små grisar...slipper vara rädda för vargen.
Tre små grisar...slipper vara rädda för vargen.Foto: 

De är ordentligt håriga. Och då menar jag de bjärlövska vildsvinen som dragit sin sista suck, inte jägarna som fällt dem. I går samlades ett 30-tal jägare i Bjärlövstrakten, på ett initiativ av Bertil Persson. Han har upplevt att vildsvinsstammen vuxit sig alltför stor. Lantbrukarna klagar, svinen går till och med och bökar i villaträdgårdarna. Visst har flera av jägarna framför korvgrillen jagat vildsvin tidigare, men aldrig alla tillsammans. Som i går.

– Jag tyckte vi skulle göra en kraftsamling och strunta i alla markgränser, förklarar Bertil Persson. Han är nöjd med resultatet. Tio vildsvin har fallit och det bara i första drevet. Efter en varm korv och varm dricka ska de ge sig ut igen. Hundarna skäller redan otåligt.

Annons

En av skyttarna, Mats Olsson, har lagt tre av svinen. Han är ödmjukt nöjd.

– Först kom en kulting som jag tog på bara några meters håll. Efter en stund kom en sugga med tre kultingar, två av dem sköt jag.

Suggorna, som föder nya kultingar om en månad, är fridlysta. Årskultingarna får man dock skjuta och de är inte så små som det kanske låter. En 60-70 kilo väger de och kräver flera starka händer som baxar upp dem på bilflaken. Ytterligare en nöjd jägare följer svinets slappa kropp med blicken. Börje Svensson fällde sitt första vildsvin under gårdagens jakt.

– Nu har jag fällt allt som går här nere. Det är väl bara varg och björn som återstår...

Ingen kan riktigt säga hur många vildsvin som rör sig i trakten. Hundra säger någon, men de flesta tror runt 50 djur. Å andra sidan har de inte behövt leta länge för att fälla de tio svinen så kanske den övre gissningen inte är så överdriven, trots allt. Stammen måste hållas efter.

– Främst för lantbrukets skull. Vildsvinen ger sig på grödorna och vallarna, säger Bertil Persson. Vildsvinsjakten skiljer sig från älgjakt. Det är mer liv och rörelse när svinen väl lokaliserats. De är skyggare än älgar, men verkar kräva mer insatser från jägarna.

– Vi driver med hundar som inte är tränade på rådjur. Vi vill inte riskera skjuta något annat än vildsvin och kanske räv, förklarar Bertil Persson.

Den första gemensamma storjakten har avlöpt väl. Kanske kan det bli aktuellt med samarbete igen. Men inte förrän till hösten, då de nya kultingarna lagt på hullet och börjat bete sig som de svin de är.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons