Annons

Jätten Glufs-glufs ska tugga i sig rådhuset

Fönster rivs och metall sorteras. Snart ska maskinerna dåna och starta rivandet. Ombyggnaden av rådhuskvarteret har börjat – men inte ens när det rivs syns mycket utifrån.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2011
Magnus Barvehed vid den borrmaskin som ska göra hål för stag till fasaderna.
Magnus Barvehed vid den borrmaskin som ska göra hål för stag till fasaderna.Foto: Annica Jönsson
"Jätten Glufs-glufs" ska ombesörja rivningen inifrån innergården.
"Jätten Glufs-glufs" ska ombesörja rivningen inifrån innergården.Foto: Annica Jönsson
Rivningen har påbörjats. Fram till och med 2013 kommer delar av centrum vara en byggarbetsplats.
Rivningen har påbörjats. Fram till och med 2013 kommer delar av centrum vara en byggarbetsplats.Foto: Annica Jönsson
En rumänsk arbetare river och källsorterar materialet.
En rumänsk arbetare river och källsorterar materialet.Foto: Annica Jönsson
Kristianstads nye byggherre. Efter arenabygget är Per-Ola Pershaf ansvarig för rådhusbygget.
Kristianstads nye byggherre. Efter arenabygget är Per-Ola Pershaf ansvarig för rådhusbygget.Foto: Annica Jönsson
Balkonger på fasederna kommer att tas bort – och sättas dit igen efter renovering.
Balkonger på fasederna kommer att tas bort – och sättas dit igen efter renovering.Foto: Annica Jönsson

KRISTIANSTAD. Fönsterkarmar åt ett håll, glas åt ett annat. Den rumänska gästarbetaren bänder loss med sin kofot och sorterar, i rum efter rum, våning efter våning i den norra delen av rådhuset. På innergården av rådhuskvarteret står några kollegor från samma rivningsfirma och monterar ihop en stor maskin.

Som jätten Glufs-glufs ska dess käftar i nästa vecka börjar sluta sig om byggnaden och demolera den, bit för bit. Starten av ombyggnaden har skett, men först i november väntas första spadtaget tas, vid schaktningsarbetena på innergården. Då ska norra delen vara riven, och därifrån körs rinvingsmateriel ut. För återvinning eller till olika uppsamlingsupplag.

Annons

– Rivning handlar väldigt mycket om sortering nuförtiden. Dels av miljöskäl, men även ekonomiska, säger projekteringschefen Per-Ola Pershaf.

Ny byggherre

Med ett Arenabygge bakom sig ser han nya utmaningar i rådhuset. Om ett år kommer drygt 170 man att vara sysselsatta här. Två byggbaracker kommer snart ställas upp i våningar på kyrkogården – som grusats med en halvmeter grus för att skydda marken.

– Det här bygget blir dubbelt så stort som arenan. Där var det 12 000 kvadratmeter, här blir det 24 000. Då hade vi en budget på 270 miljoner – nu på 558 miljoner kronor.

Som projektchef för båda kan han lätt ses som Kristianstads nye byggherre. En titel han bara skrattar åt.

– Efter det här har väl jag gjort mitt, säger 62-åringen som understryker att det inte är det färdiga resultatet han gillar – utan vägen dit. En väg fylld av bygg- och ekonomimöten, avstämningar, projekteringar och framför allt: planering.

Stag och leveranser

En planering som gör att allt material till bygget ska komma "just in time". då det inte finns lagringsplats vid Stora Torg. En planering som gör att arkeologiska undersökningar, tillstånd och avspärrningar redan är färdiga. En planering som nu gör att Magnus Barvehed och hans kollegor borrar ner sig tolv meter genom markytan, sex meter ner i kalkstensberget, för att kunna fästa rejäla stag där som ska hålla de kvarvarande fasaderna uppe. Samtidigt ska glufs-glufs tugga i sig rådhuset från insidan, från innergården. Vilket gör att mycket av arbetet inte kommer att synas utifrån.

– Fasadväggarna får röra sig max 25 millimeter på toppen. Det klarar vi – men blåser det mer än 27 sekundmeter måste vi öppna fönstren, säger Per-Ola Pershaf.

Maria Sällberg
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons