Annons

Jonas Oredsson misstänks för nya brott under rymningen

GÖTEBORG. Totalt sex personer satt på söndagen anhållna i polishuset i Göteborg efter tillslaget mot en lägenhet på Hisingen då den 28-årige storrånaren Jonas Oredsson från Kristianstad och en förrymd mördare greps. Förhör har hållits under hela helgen med de anhållna. Jonas Oredsson misstänks för nya brott under sina knappt tolv dygn i frihet.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2001

Det var i fredags kväll som ett 20-tal poliser inklusive en tungt utrustad piketstyrka slog till i Hislingen. Tillslaget kom efter förra veckans väpnade fritagning av Jonas Oredsson under hans första permision sedan sommaren 1995.

Han är dömd till tolv års fängelse för delaktighet i ett tiotal grova rån och avtjänade dessutom ett år som han hade kvar på straffet för postrånet på Söder i Kristianstad 1992 när han fritogs under vapenhot av två maskerade män i Nyköping vid 13-tiden, måndagen den 8 janauri.

Annons

Spåren ledde så småningom till lägenheten på Hisingen. I lägenheten fanns förutom Jonas Oredsson och den förymde mördaren också tre andra män som varit i klammeri med rättvisan.

Detta dock i mindre omfattning i Stockholmsområdet. Under veckoslutet har ytterligare en man gripits och anhållits, varför sex personer med samröre på olika sätt nu sitter på polishuset i Göteborg.

Jouråklagare Ivar Källblad beslöt på söndagseftermiddagen att anhållan av männen ska kvarstå fram till måndagen. Då måste en eventuell häktningsframställan måste lämnas in till tingsrätten.

Vilken brottsrubricering som använts vid anhållandena vill åklagaren fortfarande inte avslöja. Han hänvisar till ”ärendets karaktär”. Det ryktas dock om förberedelse till grovt rån och grovt skyddande av brottling samt grovt vapenbrott. Kriminalinspektör Peter Dickson omtalar för TT att två personer under helgen har skött förhören med de anhållna, men han talar inte om vad förhören givit.

–Dessutom har fler poliser arbetat med fallet genom olika åtgärder utanför polishuset, säger han.

Om gruppen som greps var i färd med att planera ett rån, om de hade vapen i lägenheten eller om de två rymlingarna begått nya brott är frågor som varken polis eller åklagare för närvarande vill besvara.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon och Göran Sjögren, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons