Annons

Julen är slut – nu ska granen ut

Tjugondedag Knut och julen är slut. En sista julsuck med dans kring granen, och plundring. Sedan ska den ut, granen alltså.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001
Naken och utslängd. Nu är julen slut och där ligger en stackars julgran och väntar på att bli hämtad. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Nu ska julen ut. Julskinkan är väl redan uppäten men pynt ska plockas ned och julgranen kastas ut.

Granen har gjort sitt och den avbarrade stackaren ska kläs av.

Annons

Vi plockar ner kulor, julgransbelysning och glitter. Dekorationer packas prydligt ner i kartonger och lådor för att vänta på nästa års julgran. Skolor och företag ordnar traditionell julgransplundring.

Nolato Mobile AB i Kristianstad är ett företag som erbjuder sina medarbetare och deras familjer en julgransplundring – men inte förrän den 28 januari.

–Vi kommer att ha fika, lotter, fiskdamm och en tomte som delar ut godis, säger Anneli Karlsson, informationsansvarig på Nolato Mobile AB.

Dessutom kommer det att bjudas på diverse barnunderhållning och ett band kommer att spela julmusik. Sommarlusts förskola har redan haft sin fest. Under torsdagen dansades det runt granen och barn fick plundra granen på godis innan den kastades ut.

–Det är mest symboliskt. Vi har en plastgran på grund av alla allergiker, säger Ing-Britt Hoff, barnskötare Sommarlust förskola.

Efter plundring släpas riktiga granar nakna ut från julefriden och värmen. Men vart tar våra barriga vänner vägen sedan?

För dem som inte släpar ut sin gran på balkongen, altanen, gården eller gatan, och sedan själv fraktar den till den egna komposten eller närmaste tipp, finns det alternativ. Lions Club i Wä tar hand om en del förbrukade exemplar. Sedan 1993 har klubben samlat in granar och tagit dem till Härlövstippen. 1999 hämtades ungefär 1000 julgranar. För besväret mottogs samma år 30930 kronor som gick till Barndiabetesfonden.

–Det kostar minst 20 kronor per gran men det är upp till var och en hur mycket de vill lämna i bidrag. Pengarna går till ett gott ändamål, säger Karl Johan Olsson på Lions Club Wä.

På söndag är det dags igen och 18 personer kommer köra runt och hämta upp granar i Öllsjö, Wä och Helgedal. Karl Johan Olsson hoppas att det blir ett bra år i år också.

–Hur många vi får beror på om de har barrat eller inte, säger han.

Annons

I Åhus står tennisklubben för ett liknande arrangemang. De kommunala större granarna blir avklädda på måndag, då Elverket tar hand om julgransbelysningen. Senare i veckan kommer kommunen att ta ner de 28 ståtliga träden.

Härlövstippen och återvinningsgården har hittills fått in mellan 500 och 600 julgranar. Flismaskinen gör flisor av det som finns kvar. Flisorna läggs i trädgårdsavfallskomposten ett år för att sedan användas som jord.

–Det är fin jord som sedan kan användas för att så potatis och annat i, säger Kjell Juhlin på återvinningsgården.

Sedan återstår det bara att så nya julgranar och vänta mellan åtta och tolv år tills de är färdigvuxna. Cirkeln är sluten.

charlotte.orban

@kristianstadsbladet.se

Av Charlotte Orbán 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons