Annons

Julhandeln ökade med nya butiker

Julhandeln ökade trots allt – med 3,8 procent.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004

– Jag tror den ökade lika mycket i Kristianstad – men då tack vare nya butiker.

Pär Frankenius, handelsföreningens ordförande, tror att julhandeln har ökat lika mycket i Kristianstad som i resten av landet.

Annons

Även om den såg ut att få en trög inledning, och Handelns utredningsinstitut skrev ner sin prognos från fyra till tre procent, visade det sig att den ökade 3,8 procent.

Mellandagsrean blev räddningen. – Jag har inga exakta siffror än, men det känns som om vi följer rikssnittet här. Men affärerna i centrum har inte ökat sin handel. Däremot har den ökat på grund av att vi fått fler externa butiker, som i Härlöv, säger Pär Frankenius.

– Där har det kommit fler nya butiker, fler etableringar, vilket bidragit till att öka handeln. Annars har klädhandeln under året ökat med 3,7 procent. Medan exempelvis bokhandeln minskat med 2,4, och skohandeln ökat med måttliga 1,5. Sport och fritidshandeln tillhör vinnarna med sina 5,3 procent.

Men de slås med hästlängder av elektronikhandeln, som ökade 21,8 procent.

Järn- och bygghandeln, som ökade med 3,7 procent under helåret, märkte annars en ökning med tio procent under julhandeln.

Då steg också livsmedelshandeln med 3,6 procent, medan det på helåret endast ökat med 2,6 procent.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons