Annons

Julöden för hemvändande skåningar

Pandemins utveckling runtom i världen påverkar hemvändande svenskar i stor grad. Sigrid Persson, Bromölla, valde att åka hem tidigare. Petra Pavlíková, Kristianstad, har fastnat i London.
Bromölla/Kristianstad • Publicerad 23 december 2020 • Uppdaterad 24 december 2020

Sedan i måndags råder det inreseförbud till Sverige från Danmark och Storbritannien. Förbudet har resulterat i inställda flyg och strandade svenskar på den brittiska ön. En av dessa är Kristianstadsbon Petra Pavlíková, 26 år. Hon arbetar som personlig tränare i London och skulle flugit hem under tisdagen.

Petra Pavlíková hoppas kunna ta sig hem till julafton. Annars blir det julafton över Facetime från London.
Petra Pavlíková hoppas kunna ta sig hem till julafton. Annars blir det julafton över Facetime från London.Foto: Petra Pavlíková/Privat

– Jag hade packat och var klar för att åka hem, men fick ett mejl om att mitt flyg var inställt under måndagen, berättar Petra Pavlíková och fortsätter:

Annons

– Just nu känner jag bara att jag vill hem.

Hon hoppas kunna komma med ett flyg till Göteborg eller Stockholm, då hon inte kan åka via Kastrup. Det har gått över ett år sedan hon träffade sin familj.

– Det är läskigt, att inte kunna ta sig hem. Det är jobbigt.

Bromöllabon Sigrid Persson, 27 år, bor och studerar i Edinburgh. Hon kunde tack vare distansstudier ta ett tidigare flyg hem till Skåne.

Under sin julledighet i Bromölla passar Sigrid Persson på att hjälpa till i sin mamma och morbrors butik.
Under sin julledighet i Bromölla passar Sigrid Persson på att hjälpa till i sin mamma och morbrors butik.Foto: Pia Jönsson

– Mina aningar började i oktober, när det muterade viruset med minkarna i Danmark drog igång. Då tänkte jag att det var dumt att resa i december och bokade en tidig biljett, säger Sigrid Persson.

I Bromölla bor Sigrid Persson hos sin mamma. För henne är det viktigt att komma hem, då hon sedan 2016 bott och studerat i Skottland:

– Jag träffar bara min familj två–tre gånger om året annars.

När och hur hon ska ta sig tillbaka till Skottland är i dagsläget oklart.

– Jag tänkte åka tillbaka efter nyår. Jag har tänkt hela veckan att ”imorgon ska jag boka min biljett”, men i och med att det är så oklart så avvaktar jag.

Hemma i Edinburgh väntar pojkvän, vänner och växter. Ifall hemresa till Storbritannien inte går att göra, blir det att stanna kvar i Bromölla en tid till.

Annons

– Det går ingen nöd på mig, jag bor hemma hos mamma nu och har det rätt bra. Det gäller att ha is i magen.

I London gör sig Petra Pavlíková samtidigt mentalt förberedd på att kanske få fira julen utan sin familj – för första gången.

– Det ger mig perspektiv, då man vet att det varje år är människor som firar jul ensamma. Jag förstår det på ett helt annat sätt nu.

Sandra JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons