Annons

Jurist blir av med F-skattesedel

Juristen som häktades för inblandning i högskolehärvan har fått sin F-skattesedel återkallad. Skatteverket hävdar att juristen varit betalningsmottagare för arbete som en lärare utförde.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2004

Beslutet fattades av skatteverket i Växjö i slutet av december, och gäller med omedelbar verkan. Juristen har två månader på sig att överklaga, men har ännu inte gjort det. Skatteverkets handläggare Åke Morén tror heller inte att det blir aktuellt.

– Det här handlar om missbruk av skattesedeln, så han har rätt svårt att komma undan det. Han får nog vara utan F-skattesedel tills han kan ansöka om en ny om två år.

Annons

Den indragna F-skattesedeln innebär att juristen, som har sitt kontor i Kristianstad, förlorar rätten att sköta sina skatter och avgifter själv. I stället får de uppdragsgivare som anlitar honom betala in skatter och arbetsgivaravgifter för det arbete han utför för dem. Till grund för beslutet att återkalla F-skattesedeln ligger en utredning av skatteverket i Malmö som visar att juristen vid flera tillfällen under åren 1999-2003 fakturerat högskolorna i Kristianstad och Kalmar för undervisning som en lärare bedrivit. Det är samma lärare som utpekats som huvudman i den så kallade högskolehärvan.

Genom att åberopa juristens skattesedeln har högskolorna enligt utredningen betalat ut ersättningen utan att göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Skatteverket uppfattar hanteringen, från juristen och lärarens sida, som ett sätt att kringgå gällande skatteregler. Eftersom skattesedeln på detta sätt används i "skatteundandragande syfte", återkallas juristens F-skattesedel.

Juristen är den ende som så här långt suttit häktad i högskolehärvan. Han häktades i april förra året som på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri mot Högskolan i Kristianstad. Åklagaren fick samtidigt rättens tillstånd att hålla juristen isolerad på häktet. Misstanken gällde att han under tre års tid skickat så kallade luftfakturor till högskolan på undervisningsinsatser som han inte utfört.

Juristen släpptes igen efter en vecka. då åklagaren gjorde bedömningen att han inte längre kunde påverka utredningen.

Högskolehärvan utreds av ekobrottsmyndigheten i Malmö. Misstankarna mot de inblandade kvarstår, och enligt tidigare uppgift skulle beslutet om eventuellt åtal ha kommit redan före nyår. Nu tycks det dröja till längre fram i vår.

– Det tillkommer nya uppgifter hela tiden som också måste utredas, förklarar åklagare Marianne Forsström.

I december beslöt skatteverket också att skönstaxera juristen eftersom han inte lämnat någon självdeklaration för inkomståret 2002.

Med skattetillägg och förseningsavgift ska han betala in 562995 kronor till skatteverket senaste den 12 mars i år. Trots att beslutet att återkalla juristens F-skattesedel togs i december vet han själv inte varför. När Kristianstadsbladet nådde honom i går trodde han att beslutet grundas på skatteskulden.

– Jag har inte löst ut beslutet ännu, förklarar han. Givetvis ska jag överklaga.

Någon effekt tycks skatteverkets beslut inte få:

Annons

– Det här innebär ingenting. Det är bara att jobba på som vanligt, säger juristen.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons