Annons

Kanadensare nyfiken på Absolut

"Du måste se the Absolut i södern". Det hade han hört, Michael Virr, Kanadas handelsattaché i Stockholm, så när kommundirektör Ange Furingsten inbjöd till Kristianstad var han inte sen att nappa.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004
Agne Furingsten hälsar kanadensaren Michael Virr välkommen till Åhus.BILD: PETER ÅKLUNDH
Agne Furingsten hälsar kanadensaren Michael Virr välkommen till Åhus.BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Michael Virr har arbetat i Sverige ett och ett halvt år. Han arbetar tvåvägs, det vill säga både med svenska etableringar i Kanada och med kanadensiska i Sverige.

– För de flesta svenskar är Kanada detsamma som whisky , hockeyspelare och ridande poliser, skämtar Michael Virr.

Annons

Från whisky till vodka är ju steget inte långt. Och de bästa ishockeyspelarna i Kanada lär komma från Sverige.

Men det finns även andra beröringspunkter, av större betydelse kanske. Som att både Sverige och Kanada hör till världens ledande exportörer av järnmalm. Tidigare har båda nationerna haft en betydande varvsindustri.

Köttproduktion är en annan parallell. Och så är ju båda länderna glest befolkade och ligger i samma klimatzon. Men kanske viktigast av allt:

– Båda länderna håller på att förvandlas från industrisamhällen till kunskapssamhällen, säger Michael Virr.

På förmiddagen besökte den kanadensiska handelsattachén kommunen, han träffade Pontus Lindberg från Sydsvenska industri- och handelskammaren och Göran Nilsson från nätverket Made in Kristianstad samt Thommy Åhlander från Krinova Science Park.

Efter vildsvinslunch på Åhus Gästis blev det besök på Malmbergs i Yngsjö och så – förstås – the Absolut Company, som numera nämns tillsammans med Ericsson, Astra och Electrolux.

Kommunen representerades under besöket av Agne Furingsten och Lars Blixt.

Ulf Norenius

044-18 55 69

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons