Annons

Kanalrensningen farligt för rörhöna

Mitt i kanalen har rörhönan byggt sitt bo. Här ruvar hon på tre ägg. Läget är unikt nära människor. I går sattes nerverna på prov när vassklipparen rensade kanalen.
Kristianstad • Publicerad 9 juli 2008
En modig rörhöna har valt en ovanligt publik plats för sitt rede. Normalt gömmer fågeln sina ägg i ett bo i strandkanten. Bild: WILLY ALM
En modig rörhöna har valt en ovanligt publik plats för sitt rede. Normalt gömmer fågeln sina ägg i ett bo i strandkanten. Bild: WILLY ALMFoto: 

Normalt är rörhönan en skygg fågel. Den håller sig längs vasskanten och bygger bo under buskarnas grenar.

En liten tuffing bryter mot normen. I kanalen nedanför Kinesiska muren har hon byggt sitt bo. Brunt av gräs och vass guppar det mitt ute i vattnet, men väl förankrat i bottenvegetationen. I går var det dags för den årliga kanalrensningen. Vassklipparen blev en närgången gäst.

Annons

Christer Ahlquist från Nordöstra Skånes fågelklubb betrakta skådespelet. Han har fått en mängd samtal från personer som förundras över den svarta fågeln med vita stjärtfjädrar och röd näbb.

- Det är unikt att komma så här nära rörhönan, säger han och räknar äggen genom sin kikare.

Mamman har tillfälligt lämnat redet.

- Tre stycken. De brukar lägga sju till tio ägg. Det här rör sig säkert om en andra omgång.

Honan ruvar i 35 dagar. Direkt när ungarna kläcks plumsar de i vattnet. Mamman och pappan turas sedan om att mata. Flygfärdiga blir de först efter 35 dagar.

Christer Ahlquist är förvånad över den djärva placeringen.

- Det är ett unikt läge så här nära folk. Bara de inte skräms av kanalrensningen. Helst ska det lämnas lite grönt runt omkring boet, annars blir det ännu mer exponerat än tidigare.

I går eftermiddag nådde vassklipparen fram till redet.

- Hönan låg på boet när vi kom fram och verkade inte särskilt orolig. Nu låter vi klippningen ligga nere några dagar på grund av andra jobb, säger Göran Cronqvist, som kör vassklipparen.

Det är inte första gången han måste parera för vild djur.

- Änder och sothöns bygger ofta bon i kanterna, man får se sig för var man kör, Göran Cronqvist.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons