Annons

Känd professor om att lita på andra

Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004

"Vem i hela världen kan man lita på?". Den gamla svenska Hoola Bandoola-låten illustrerar väl vad professorn i statsvetenskap, Bo Rothstein, hade att säga när han igår kväll inledde säsongens Filosoficirkel.

Rothsteins föredrag, inför ett 50-tal åhörare, kretsade kring begreppen socialt kapital och tillit. Två nära förbundna begrepp, enligt talaren. Utgångspunkten var vad han kallar "Den sociala fällans problem". Alla vinner på att alla samarbetar, till exempel när det gäller att betala skatter, men om man inte litar på att andra ställer upp, så är det inte rationellt att samarbeta med andra.

Annons

– Utan detta förtroende slår den sociala fällan igen och vi hamnar i en situation där alla får det sämre, sade han.

Bo Rothstein och hans kolleger har i sin forskning ägnat mycket möda åt att analysera vad förtroende egentligen är.

För att förtroende ska uppstå, krävs det enligt honom socialt kapital. Ett begrepp som han skiljer från fysiskt kapital (ting) och humankapital (förmågan att nyttja ting).

– Mitt bud är att socialt kapital har två dimensioner. Det ena är tillgång till sociala nätverk. För en individ kan det mätas i hur mycket e-post man får, hur många föreningar man är med i och hur ens telefonbok ser ut. Men ett socialt nätverk medför inte automatiskt förtroende.

– Det är ingen tillgång att vara känd av många som opålitlig, eller att känna många personer som man inte kan lite på.

Som den andra dimensionen av det sociala kapitalet föreslår han därför begreppet "mellanmänsklig tillit". Vad den består av, var något han utvecklade vidare under föreläsningen.

Marcus Haraldsson

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons