Annons

Kanin 206 – en linslus i skönhetsbranschen

Mycket lugnt och mycket värdigt ställer han sig på bakbenen. De stora ögonen vidgar sig en aning. Kanin 206 vet vad han ska göra för att charma domaren.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2004
206 försöker, ganska framgångsrikt, imponera.
206 försöker, ganska framgångsrikt, imponera.Foto: 
Pälsens mellanfärg är lite för grå.
Pälsens mellanfärg är lite för grå.Foto: 
Se på mig! Kanin 206 är en liten linslus.Bild: RONNIE SMITH
Se på mig! Kanin 206 är en liten linslus.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Under flera år har Önnestad varit samlingsplatsen när Kristianstadsortens kaninavelsförening bjuder in till utställning.

Runt om väggarna i maskinsalen står burarna uppställda. Kaniner som mest av allt påminner om dalmatiner i pälsen sprätter lite i sina burar.

Annons

De väntar, mer eller mindre tålmodigt, på sin tur. I mitten av rummet står en grupp domare i klarblå rockar.

De lyfter, klämmer, kammar igenom kaninpälsen. De drar i djurens öron och kikar på tänderna. Funderar. Klottrar ner poängen på det lilla kort som följer med varje kanin. Så snart bedömningen är klar sätts kaninen tillbaka i sin bur.

Av de 321 kaniner som tävlar i helgen är turen kommen till en liten kanin som klassas som en chinchillafärgad hermelin. Han är lugn och sitter stilla i lådan som funktionären bär.

Han heter inget. Kallas bara kanin nummer 206. Det verkar inte bekymra honom nämnvärt, men viss osäkerhet om vem han egentligen är kan kanske skönjas. Tills han får syn på domaren vill säga. Och fotografen! Då ställer sig unge herr 206 stolt på bakbenen. Han står lugnt där, länge och stadigt. Låter fotografen ta sina bilder och nöjer sig inte förrän domare Affe Hedlund medger att det är en ovanligt fin liten linslus som står framför honom. Då kurar 206 ihop sig igen. Vilar artistmusklerna.

Kanin 206 är visserligen bara året, men han har redan varit med om fem utställningar. Han har fått bra poäng, så även i dag. 94 av 100 möjliga. Men det krävs över 95 fem gånger för att få kalla sig champion. Nummer 206 verkar ha siktet inställt. Inte kan väl han hjälpa att pälsens mellanfärg är lite mörkare än den ska vara. Se på mig, jag är ju vacker!

Matte Ing-Marie Toborn är nöjd. Hon har fem hermeliner i tävlingen och gosar lite med 206 innan hans fem minuter i solen är över. Hemma i Falkenberg har hon över 30 kaniner och lovordar hermelinen eftersom den är så liten och behändig.

– De tar inte stor plats, är små i maten och så är mina hermeliner väldigt lugna.

Och kanin 206 gör sig hemmastadd i sin bur. Även om domarna gjort sitt ska han i ytterligare några timmar visa sig från sina fina sida för andra besökare.

Sådant är livet som en snygging i kaninernas skönhetsbransch.

Åsa Carlsson

Annons

044–18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

ÖNNESTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons