GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Katastrofen fick henne att agera

När jordbävningen drabbade Haiti i januari 2010 var det inte bara landet som föll isär. Även Ebba Lövenskiolds hjärta gick i tusen bitar, och nu hjälper hon utsatta barn till att få en dräglig skolgång.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2013
Villa Esperanza, skolan i Veron.
Villa Esperanza, skolan i Veron.
Foto: Helena Kubicka de Braganca
Till hösten ska det byggas en mur vid skolan. ”Som det är nu är det mycket oväsen från gatan med bilar och vespor som kör. Det är viktigt att barnen få känna trygghet och lugn”, säger Ebba Lövenskiold.
Till hösten ska det byggas en mur vid skolan. ”Som det är nu är det mycket oväsen från gatan med bilar och vespor som kör. Det är viktigt att barnen få känna trygghet och lugn”, säger Ebba Lövenskiold.
Foto: Tommy Svensson
Ebba Lövenskiold i trädgården med dotter och barnen.
Ebba Lövenskiold i trädgården med dotter och barnen.
Foto: Helena Kubicka de Braganca

I början av år 2010 befann sig journalisten Ebba Lövenskiold i Domikanska Republiken för semester. Då inträffade en jordbävning i grannlandet Haiti som raserade stora delar av nationen. Upplevelsen beskriver hon som surrealistisk.

– Det var så himla starkt. Alla turister fortsatte precis som vanligt, som om ingenting hade hänt. Men några timmars bilfärd därifrån låg människors liv i ruiner.

Naturkatastrofen skördade tiotusentals dödsoffer och som mest bodde 1,3 miljoner människor i tältläger. Händelsen sådde ett frö hos Ebba Lövenskiold som alltid känt att hon velat göra någonting för andra.

Det går ett par år, men så småningom lärde hon känna en kvinna som jobbar inom Rädda Barnen. Ebba visas runt i Dominikanska republiken dit många hade flytt undan misären. Många hamnade i slumområden.

– Folk saknade verkligen allt. Jag såg att de bodde i skjul, hade inget vatten, inget avlopp, säger Ebba Lövenskiold.

– Där och då förstod jag att man kan göra väldigt mycket med väldigt lite pengar.

Hon föll för en skola i staden Veron som ligger i ett av de fattigaste kvarteren. Omkring 90 procent av de 240 barnen har haitiskt ursprung och de flesta saknar identitetshandlingar. Tre lärare hade inte fått någon lön på 3,5 år, och endast hälften av barnen hade råd att lägga 90 öre var på att köpa kex och gelatin till lunch i skolan.

Insamling för utsatta barn

I mars i år gjorde hon slag i saken. Ebba Lövenskiöld drog igång ”Together for better”, en insamlingsstiftelse som har till syfte att arbeta för utsatta barns rätt till utbildning.

Genom privata donationer har det redan samlats tillräckligt med pengar för att måla om skolan och anlägga en frukt- och grönsaksodling på skolan. Trädgårdslandet förser just nu barnen med två mål mat i veckan. Pengarna har också räckt till att garantera två lärare lön i ett år framåt. Hjälp till självhjälp är ledorden.

–  Stiftelsen bygger någonting som de själva kan bygga vidare på. Till exempel har vi undervisning i trädgården om odling som förhoppningsvis kan leda till att några av barnen blir trädgårdsmästare.

Så det handlar inte främst om att ge bröd, utan att lära dem baka?

– Precis, och det är just det vi vill göra i höst. Vi planerar att ge en bakkurs för föräldrarna till barnen.

Sedan stiftelsen såg ­dagens ljus i våras har Ebba Lövenskiold varit på plats flera gånger. Flygbiljetten dit betalar hon själv och stiftelsens arbete sker ideellt. Mycket av Ebbas jobb går ut på att skramla pengar till de olika projekten, eller att förhandla priser med byggentreprenörer på plats.

– Men det kan också handla om praktiskt saker, som att laga läckande rör med tejp.

I framtiden vill stiftelsen växa och även kunna hjälpa fler skolor.

– Det är så mycket vi vill göra. Ett mål är att försöka köpa loss en ny tomt så att trädgården kan garantera att barnen får mat varje dag.

Gunilla Lindén
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.