1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kb Mosaik vann Nya journalistpriset

Det är jubel och glädje från Stockholm till Kristianstad när Kb Mosaik vinner Nya Journalistpriset.
”Vi är jätteglada att vårt jobb är uppskattat, också på nationell nivå”, säger redaktionens Mohamad Kanina.
Sofyan Aswad, Mohamad Kanina och Inga-Lill Bengtsson på Kb Mosaik.

Kb Mosaik är vinnare av Nya journalistpriset för bästa icke-svenskspråkiga journalistik. Tidningen ”har underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster”, enligt motiveringen.

Priset delades ut under ett mingel på Wetterling Gallery vid Kungsträdgården i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

– Det är väldigt roligt att det här arbetet uppmärksammas och att man betonar vikten av att nå ut till dem man inte når ut till i vanliga fall, säger Maria Nilson, som redigerar tidningen och var på plats vid prisutdelningen tillsammans med journalisten Mohamad Kanina.

– Vi är jätteglada att vårt jobb är uppskattat, också på nationell nivå. Nu blir vi mer kända i Sverige. Det känns väldigt bra att vårt jobb betyder något för integrationen, säger Mohamad Kanina.

Kb Mosaik är en flerspråkig publikation med texter på arabiska, engelska och lätt svenska. Bakom priset, som delas ut för andra året i rad, står tidskriften Fokus och utbildningsföretaget Lernia.

– Att vi skulle vinna hade jag inte räknat med, det är helt fantastiskt. Kb Mosaik handlar ju om att öka förståelsen mellan gamla och nya svenskar och att nyanlända ska kunna hitta nya vägar in i samhället, säger tidningens redaktör Inga-Lill Bengtsson.

Alla nominerade i kategorin Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället. Till höger står Maria Nilson och Mohamad Kanina från Kb Mosaik.
Foto: Pressbild

Den första upplagan av Kb Mosaik kom ut i april 2016. Sedan dess har projektet vuxit rejält och blivit ett viktigt element i mediebilden i nordöstra Skåne. Redaktionen består av Inga-Lill Bengtsson, Mohamad Kanina, Sofyan Aswad och Maria Nilson.

– Det är otroligt kul, projektet har växt under resan och blivit något mycket större än vi planerade från början. De som jobbar med det gör ett jättebra jobb, säger Jörgen Svensson, chefredaktör för Kristianstadsbladet och Kb Mosaik.

Vid sidan av tidningen har Sparbanksstiftelsen 1826 hela tiden funnits med som finansiär. Även Östra Göinge kommun, Kristianstads kommun och ABK bidrar.

Lennart Ohlstenius, som var ordförande i Sparbanksstiftelsen vid starten, är imponerad över det avtryck Kb Mosaik har lyckats göra på relativt kort tid.

– Vilken grej vi satte igång, det är ju fantastiskt! Man visste inte då vad det skulle bli av det, det var en form av chansning. Men vi hade en situation i Kristianstad där man kände att man behövde ha en tidning på fler språk än bara svenska. Inga-Lill Bengtsson och resten av redaktionen har gjort ett jättejobb och ska ha en stor eloge, säger han.

Pappersupplagan av Kb Mosaik delas ut till boende på Österäng, Gamlegården och Charlottesborg i Kristianstad, på Ljungdala i Hässleholm samt i Östra Göinge kommun. Tidningen finns också som nyhetssajt på webben.

Läs mer

Kristianstad

Designrean anpassades efter coronan

Kön till Glashyttan var 1,5 timme lång.

Kristianstad

Tjuv slog till mot verkstadslokal

Händelsen anmäld till polisen.

Debatt

Läsartext: Tröttande djurrättsaktivister

i bor mittemot, vissa har semester, andra försöker sova för att orka jobba natt.

Kristianstad

Hittills tre dödsolyckor i år i nordöstra Skåne

Så jobbar polisen för att förhindra döda i trafiken.

Kultur

På Spåret-vinnare skriver om pandemin

Varnar för fler i utanförskap men tror mycket förblir sig likt.

Kristianstad

Frida skriver om våldet i sina förhållanden

”Jag skämdes för att jag var tillsammans med våldsamma personer”