Annons

KB testar: Att göra mobilsmycke

Nyhetschefen vet inte vad han ger sig in på när han skickar ut mig för att göra dagens test. Jag som inte ens kan trä på en tråd på en nål eller ens lägga en pärlplatta ska pyssla med små, små glaspärlor för att göra ett mobilsmycke.
Kristianstad • Publicerad 7 juli 2008
Med stor koncentration. Bild: Willy Alm
Med stor koncentration. Bild: Willy AlmFoto: 

Med tanke på mina tidigare erfarenheter på området, som är obefintliga, tillsammans med min vetskap om mina personliga egenskaper väljer jag ett lätt mobilsmycke att göra. Det får bli ett platt h som i h för Helena och i två färger, svart och blått.

För Kajsa Uneus, 10 år, från Höllviken och Johanna Nilsson, 9 år, från Lyngby är det också första gången de gör mobilsmycken. De väljer dock att göra en avancerad trollslända efter ett mönster i en bok och ser ut att klara det på ett alldeles utmärkt sätt.

Annons

- Fast benen är svåra att göra, intygar de bägge. Jag börjar efter att Susanna Nilsson från Barbacka pedagogiskt och med stor tydlighet förklarat hur jag ska göra. Först ska jag göra mitt eget mönster. Det går bra och jag tänker att det är tur att jag heter Helena eftersom ett h känns betydligt enklare att göra än till exempel ett M.

Sedan är det dags för mig att börja trä pärlorna på en ståltråd. Susanna visar hur jag ska göra på den första raden. Sedan går hon iväg och lämnar mig till mitt öde. Jag klarar min första egna rad men ganska snart efter stöter jag dock på patrull. Jag tittar mig försiktigt omkring för att se hur det går för Kajsa och Johanna. Deras trollsländor ser verkligen ut som trollsländor och dessutom är de snart klara. Jag suckar och tittar på mitt mönster. Det är inte ens likt ett h. Jag inser att jag måste fråga Susanna. Hon lyssnar tålmodigt när jag ställer mina frågor.

- Hur var det nu jag skulle göra igen? Vad betyder den ofärgade ringen i mönstret? Hur får jag pärlorna att stanna på sin rad?

Hon hjälper mig och ordningen är återställd. Efter några minuters stor koncentration börjar det likna något och jag känner genast ett uns av stolthet. Det sporrar mig att fortsätta och snart är jag klar. Jag känner mig mycket nöjd och visar upp mitt konstverk för Kajsa och Johanna. De intygar att det liknar bokstaven h.

Resten får dock Susanna hjälpa mig med. Hon knyter och fixar till min lilla platta så att jag kan sätta ett band i den. På avstånd begrundar jag min bokstav. Kajsa föreslår att jag ska sätta den i ett armband eller halsband och ha den som mitt egengjorda smycke. Själv är jag mer tveksam.

Trots min tveksamhet i början inser jag att jag tyckte att det var ganska kul. Och att resultatet ändå blev hyfsat bra.

Helena Carlsson 044-18 55 00 helena.carlsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons