Annons

Klart för gastronomiskt centrum

Det har tagits ett stort steg mot Kristianstad som gastronomiskt centrum. Regeringen har nämligen beslutat att tilldela Högskolan Kristianstad de så kallade designpengarna. Medlen är en förutsättning för att den gastronomiska högskolan skall kunna starta.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2002
Det firades rejält på Högskolan Kristianstad igår, när det stod klart att högskolan får de så kallade designpengarna från regeringen. Det möjliggör en gastronomisk utbildning i Kristianstad. Kommunfullmäktiges ordförande Bo Kristiansson (s), beteendevetenskapliga institutionens prefekt Christer Olin och rektor Bengt Lörstad var några av de firande.
Det firades rejält på Högskolan Kristianstad igår, när det stod klart att högskolan får de så kallade designpengarna från regeringen. Det möjliggör en gastronomisk utbildning i Kristianstad. Kommunfullmäktiges ordförande Bo Kristiansson (s), beteendevetenskapliga institutionens prefekt Christer Olin och rektor Bengt Lörstad var några av de firande.Foto: 
Sedan i våras har universitetslektor Eva Svederberg drivit arbetet med att skapa en utbildning i gastronomi på Högskolan Kristianstad. Hennes avhandling handlar om svårigheter med att få människor att bryta livsmedelsvanor. Igår firade hon tillsammans med bland annat rektor Bengt Lörstad. BILDER: PER ROSENQVIST
Sedan i våras har universitetslektor Eva Svederberg drivit arbetet med att skapa en utbildning i gastronomi på Högskolan Kristianstad. Hennes avhandling handlar om svårigheter med att få människor att bryta livsmedelsvanor. Igår firade hon tillsammans med bland annat rektor Bengt Lörstad. BILDER: PER ROSENQVISTFoto: 

– Det här är en väldigt rolig dag för Högskolan Kristianstad och hela den nordöstra regionen, nu när vi fått besked om att vi får designpengarna, säger rektor Bengt Lörstad. Pengarna är ett stort genombrott i förverkligandet av planerna på en gastronomisk utbildning vid högskolan. De är nämligen en absolut förutsättning för utbildningen. Regeringens beslut offentliggörs först på måndag. – Men vi har fått underhandsbesked om att vi får pengarna, säger han och fortsätter: – Designpengarna är de mest attraktiva pengarna inom högskolevärlden så det är mycket glädjande att Högskolan Kristianstad fått dem i konkurrens med resten av landet. Enligt Bengt Lörstad får högskolan 199 000 kronor per utbildningsplats och år. Pengarna är inte begränsade till ett visst antal år. Totalt får Högskolan Kristianstad finansiering som räcker till 15 platser. De resterande 15 platserna måste finansieras på annat sätt. Högskolans styrelse fattar det definitiva beslutet om utbildningen skall starta eller inte. Beslutet kan väntas i februari. Högskolestyrelsens ordförande Bengt E Y Svensson ser i och med designpengarna positivt på möjligheterna att en gastronomisk utbildning kan starta under höstterminen 2004. – Vi får göra den reservationen att vi måste titta igenom ekonomin än en gång. Men jag ser inget direkt hinder i vägen nu, säger han. Både Bengt Lörstad och Bengt E Y Svensson betonar kommunsamarbetet som ligger till grund för hela projektet. Högskolan har tillsammans med kommunerna Kristianstad, Hässleholm och Tomelilla arbetat fram en mycket hållbar plan, menar Bengt Lörstad. Näringslivschef Lars Blixt har varit projektledare för Kristianstad kommuns räkning. – Det här har varit ett av våra största projekt de senaste åren och det är skönt att det är i hamn nu, säger han. Också kommunfullmäktiges ordförande Bo Kristiansson (s) har från början varit engagerad i utbildningen. – Kristianstad är Sveriges största jordbruks- och livsmedelskommun och att vi får den här utbildningen kommer att förstärka den profilen ytterligare, säger han och fortsätter: – Det här är oerhört viktig för oss och för hela regionen. När det gäller de pengar som kommer krävas utöver designpengarna, kan ingen idag säga hur den finansieringen skall fördelas. Bengt Lörstad säger emellertid att den största delen av utbildningen kan finansieras av pengarna från regeringen. Förhoppningen är att kommunerna, Region Skåne och näringslivet skall dra sitt strå till stacken. Kommunstyrelsens ordförande Heléne Svensson (s) kan inte i dagsläget ge något besked om vilka kostnader en gastronomisk utbildning kan innebära för Kristianstads kommun: – Nu får vi ta ett steg i taget. Det här är ett positivt besked och nu ser vi fram emot den fortsatta planeringen och dialogen med högskolan. De två lokaliseringsalternativ som i dagsläget är aktuella, är Residenset eller Överstevillan intill högskolan i Kristianstad. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons