Annons

Knutsfest i kyrkans regi kan bli ny tradition

Åhus har fått ännu en Knutsfest, denna gång i församlingens regi.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2004

– Vi brukar ha tisdagscafé med program sju gånger per termin. När vi fick se att Knut i år var en tisdag beslöt vi att inleda med en Knutsfest denna dag, berättar prästen Karin Hansson.

Återstår att se om det blir tradition.

Annons

Årets fest på församlings-hemmet lockade ett drygt 50-tal personer, mest äldre, att ta del av såväl tomtegröt med saftsoppa som en andakt.

– Jag tycker det är viktigt att avsluta julen. Vi svenskar är ju väldigt bra på att påbörja den, långt i förväg, säger Karin Hansson, dagen till ära iklädd röd tomtedräkt med glittrande luva.

Till gröten "serverades" julsånger. Ja, mötesdeltagarna fick bjuda till själva. Det var lite svårt att komma ihåg rörelserna ibland, men när de gamla kända julsångerna kom, som "Nu tändas tusen juleljus", då behövdes inga textlappar, då steg sången mot församlingshemmets tak som från en kör.

Karin Hansson försökte sig på "Karusellen", men konditionen tog snabbt slut. Då gick det bättre när hon hade dansuppvisning tillsammans med eftermiddagens föreläsare, Birger Olsson, Bjärnum.

Han talade om julseder förr och nu. Han förklarade vad traditioner som julhalm, lutfisk , julklappar, tomten, och julotta kommer ifrån.

Vem visste att både lutfisk och julotta går tillbaka till katolsk tid, det vill säga medeltiden. Då hade man 40 dagars fasta inte bara före påsk, utan även före jul. Då passade lutfisk bra. Och julottan är en kvarleva av den gamla katolska midnattsmässan, en företeelse som nu är på stark retur.

Dock kunde inte Birger Olsson förklara varför skåningarna envisas med att äta senapssås till lutfisken.

Ulf Norenius

044-18 55 00

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons