Annons

Kockens produktion på plats i Fjälkinge

I höstas började flytten av Kockens kryddors tio produktionslinjer från Gävle. Nu är alla monterade i en nybyggd fabrikshall hos Culinar.
Kristianstad • Publicerad 15 mars 2003
Cecila Larsson är en av 40-talet nyanställda livsmedelsarbetare på Culinar i Fjälkinge, som jobbar med Kockens/Knorr kryddor.
Cecila Larsson är en av 40-talet nyanställda livsmedelsarbetare på Culinar i Fjälkinge, som jobbar med Kockens/Knorr kryddor.Foto: 
Anne Berg flyttade till Kristianstad för att jobba med samma maskiner som hon jgort i Gävle under 18 års tid.
Anne Berg flyttade till Kristianstad för att jobba med samma maskiner som hon jgort i Gävle under 18 års tid.Foto: 
Roland Roos är vd för Culinar Food pack AB.
Roland Roos är vd för Culinar Food pack AB.Foto: 
Fabriksflyttarna. Roland Roos från Culinar samt Kent Eriksson och Göran Andersson från Skanska såg till att tio hela produktionslinjer från Gävle flyttades ner. BILDER: PER ROSENQVIST
Fabriksflyttarna. Roland Roos från Culinar samt Kent Eriksson och Göran Andersson från Skanska såg till att tio hela produktionslinjer från Gävle flyttades ner. BILDER: PER ROSENQVISTFoto: 

På 4000 kvadratmeter nybyggd yta går de tio linjerna för fullt tillsammans med fem linjer från Unilever Bestfoods Simrishamn, som flyttades hit för något år sedan. För två år sedan köpte Unilever Bestfoods, och fattade beslut om att flytta tillverkningen i Simrishamn. Vissa delar, som pepparroten, lades ut till Ungern, ättikan försvann till Tingsryd, medan exempelvis buljonger, såser och kryddor flyttades över till Culinar i Fjälkinge. – Men vid den flytten gjorde vi några misstag, som i slutändan ledde till leveransproblem. Vi hade inte byggt upp tillräckligt med buffertlager, och varit lite väl optimistiska om hur fort produktionslinjerna skulle vara i full gång igen, berättar Roland Roos. Han är vd för Culinar Food pack, var tidigare på Bestfoods i Simrishamn i tolv år och en av dem som valde att börja jobba i Fjälkinge i stället. Culinar har även tillverkat Kockens kryddor vid en anläggning i Gävle. Men i fjol beslutades att den ska flyttas över till Fjälkinge. Fabriken i Gävle har funnits där i 25 år, och totalt var 35 personer anställda. – När vi fick det uppdraget bestämde vi oss för att inte göra samma misstag. Därför producerade vi ett buffertlager som skulle räcka till 13 veckor, säger Roland Roos. Han kontaktade också en tidigare samarbetspartner, Kent Eriksson från Skanska i Ystad, som blev projektledare och ansvarig för flytten. Tillsammans med Skanska Direkt i Kristianstad och Gävle har de kunnat utföra jobbet. – En fördel är att vi är ett rikstäckande byggföretag och att vi därför kan samarbeta mellan olika enheter i ett sånt här uppdrag, berättar Kent Eriksson. Totalt har 20 personer varit inblandade i flytten. Från montörer till elektriker, åkerier, målare, byggare och ventilationstekniker. – Vi började med att en konsult fick rita upp hur produktionslinjerna skulle ställas in i den här hallen, och i vilken ordning. Sedan åkte vi upp och började skruva ner några linjer åt gången, dokumenterade, packade ner allt, transporterade hit dem och byggde upp dem på plats. Eftersom det var samma gäng som sedan skruvade ihop linjerna visste de var alla pinaler skulle sitta. De första linjerna blev nedmonterade i november, och även under december och januari pågick omflyttningen. – Vi stängde linjerna successivt, packade ner dem medan produktionen var igång på andra i närheten, och kunde även starta dem här successivt, säger Roland Roos. Målet var att flytten skulle vara klar den första mars. – Den 28 februari, klockan 17.00, var den sista maskinen på plats och färdiginstallerad. Samma dag var det slutbesiktning. Nu är de tio linjerna i gång på Culinar och producerar Kockens Kryddor – även om produkterna snart byter namn till det internationellt sett mer gångbara Knorr. Där finns linjer för plåtburkar, för purepak (mjölkkartonger), för ekonomi-glas, för mellanburkarna som används av såväl konsumenter som storhushåll, två påslinjer för olika storlekar, en hinkfyllning, en linje för produktion av vätskefyllda kryddor som kapris och grönpeppar, och en som används för de kryddor som internt kallas för Skoda-linjen. – Det är arbetsnamnet på en ny glasförpackad lågpriskrydda. Men kvalitén är bra, därför vågar vi använda det namnet... Vid gourmetlinjen (glasburkar för konsumenter) jobbar bland andra Cecila Larsson från Bromölla. Hon är en av det 40-tal personer som nyanställts på Culinar sedan sommaren, för att kunna bemanna de olika produktionslinjerna. – Vi jobbar tvåskift här. Just nu har vi en inkörningsperiod, då vi ser till att allt rullar som det ska, berättar hon medan hon även ser till att färdiga kryddburkar blir ordentligt paketerade. När fabriken i Gävle avvecklades erbjöds alla att flytta med. Hittills har endast en person gjort det; Anna Berg. – Jag tyckte det kunde vara positivt att följa med, säger kvinnan som bor i Kristianstad sedan en dryg månads tid och dessförinnan jobbat på Kockens i 18 år. – Än har jag inte hunnit se så mycket av Kristianstad. Men det jag sett hittills verkar bara bra. Clifford Johansen 044-18 56 40 clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

FJÄLKINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons