Annons

Koenigsegg kom till stan

Koenigsegg är namnet på var mans läppar och på tisdagskvällen var Jesko von Koenigsegg i stan, för att tala om sonen Christian och dennes företag. Affären med Saab nämndes knappt.
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2009
Jesko von Koenigsegg och Ingeman Arbnor talade om historien bakom Koenigsegg.Bild: Annica Jönsson
Jesko von Koenigsegg och Ingeman Arbnor talade om historien bakom Koenigsegg.Bild: Annica JönssonFoto: 

Jesko von Koenigsegg är styrelseledamot i Koenigsegg Automotive AB, där sonen och grundaren Christian är vd.

I går var Jesko inbjuden tillsammans med författaren och professorn i företagsekonomi, Ingeman Arbnor, till Kristianstads teater av Marknadsföreningen i Nordostskåne. Där Ingeman Arbnor pratade om entreprenörskap med det lilla extra i allmänhet, pratade Jesko von Koenigsegg mer ingående och anekdotiskt om företaget med supersportbilen, som tog form i Olofström i mitten av 90-talet.

Annons

Ingeman Arbnor beskrev en entreprenör utöver det vanliga som en som är hänförd inför det obegripliga.

– När jag träffade Christian för elva år sedan såg jag någonting i hans ögon och i hans sätt att berätta. Det fanns en glöd och vilja utöver det vanliga, sa han. Jesko von Koenigsegg sa att Ingeman Arbnor fick honom att få upp ögonen för sonens kvaliteter.

– Han fick mig att inse att Christian har egenskaper som inte familjen hade upptäckt.

– Christian brukar få höra att han inte har någon utbildning och brukar svara att han har utbildat sig sedan han var tre år. Under uppväxten läste han böcker, biltidningar och bilbiblar och tänkte hela tiden på bilar. När han träffar någon som vet mer om bilar än vad han gör, brukar han fråga ut den personen tills den ligger raklång.

Jesko berättade om dagen då Christian vände sig till honom och sa att han ville bygga en supersportbil och att han hade tagit fram en affärsplan.

– Jag tänkte att jag får väl åtminstone titta på den och så tänkte jag, hur fasen ska jag bli av med det här?

Far och son bokade i alla fall tid hos Nutek och Almi för att få startkapital och fick vänta i några veckor.

– Under tiden lyckades Christian entusiasmera sin far. Han är duktig på det. När Nutek tog del av affärsplanen sa de: Det här var det bästa vi har hört på länge. När kan ni börja?

I historien om Koenigsegg kunde Jesko inte låta bli att säga vad som kan ses som en passning till regeringens besked i Saabaffären.

– Vi lånade två miljoner kronor av Nutek och de är i dag till fullo återbetalda. Det är vad Koenigsegg hittills har kostat svenska skattebetalare. Sedan blev det den mindre soliga historien om branden i fabriken i Hjärnarp utanför Ängelholm, dit Koenigsegg flyttade för att få tillräckligt stora lokaler, men det vägdes snart upp av en filmvisning om hur Koenigsegg slog McLarens hastighetsrekord 2005.

Annons

Vid avslutande frågestunden blev det frågor om hur många bilar som sålts i Sverige, fyra, och i vilket land det har sålts flest bilar, Norge, men inget om den aktuella Saabaffären.

– Vi har en policy att jag inte uttalar mig om det som sker, jag företräder Koenigsegg Automotive AB, utan det gör företrädare för Koenigsegg Group som vi är en del av. När de känner att det är tid att säga något så gör de det, sa han till Kristianstadsbladet.

Däremot svarade han efter visst tänkande på vad han skulle vilja säga till dem som är skeptiska till affären.

– Det är synd att de som är skeptiska inte var här i kväll och lyssnade på vårt föredrag. Då hade de inte varit skeptiska på samma sätt.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons