Annons

Kommentarer kring politikerarvodena

Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004

Barbro Kärrstrand, gruppledare folkpartiet och taleskvinna för den borgerliga oppositionen (fp, m, c och åå):

– Vi hade en hållbar kompromiss på väg, att inte höja lönerna alls. Det hade varit en bra gemensam lösning och jag hoppas att vi fortfarande kan nå dit. De partier jag representerar har hela tiden velat frysa lönerna vid fjolårets nivå. Dessutom vill vi att politiker ska vara restriktiva i sina omkostnader, till exempel med resor. Det skulle vi tillsammans kunna spara 1,5 miljoner kronor på.

Annons

– Men nu gäller det att försöka hitta en kompromiss, att ge lite från båda sidor. Om vi kommer överens om att frysa lönerna får vi väl betala tillbaka på januarilönen. Det tänker i alla fall jag göra i sådana fall.

Britt-Marie Pettersson, vänsterpartiet:

– Vi är tyvärr i minoritet och lär få svårt att få igenom vårt förslag, trots att de flesta partierna har pratat om återhållsamhet. Vi vill avskaffa samtliga mötesarvoden helt och sänka de fasta politikerarvodena med 25 procent. Vi anser inte att man ska tjäna ekonomiskt på att jobba politiskt. Vi utgår dessutom från en vanlig lön, och de ligger inte på 40000 kronor eller mer.

– Vi politiker ska föregå med gott exempel. Då vi kräver att förvaltningarna ska spara, måste vi själva se över vår organisation. Men det verkar som om övriga behöver arvodet som morot.

Nils-Edvin Andersson, Sjöbopartiet:

– Min förhoppning är att majoriteten tar sitt förnuft till fånga även de inte hade gjort det till senaste fullmäktigemötet. Att höja arvodena skadar ytterligare skattebetalarnas förtroende för politikerna och vi har haft tillräckligt med skandaler i Kristianstad. Vi vill återgå till den gamla organisationen, utan de "köpta" vice ordförandeposterna. Dem har vi inget behov av, de kostar bara pengar.

– Sedan vill vi att de fasta helårsarvodena sänks med sammanlagt 1,2 miljoner kronor. Men mötesarvodena för fritidspolitikerna kan vara kvar, det handlar om några hundralappar för ett möte.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons