Annons

Kommunalrådet är kallsinnig

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Gustafson (M), tillbakavisar kritiken. Han avfärdar förslaget om en skattehöjning.
Kristianstad • Publicerad 7 augusti 2009
Bengt Gustafson.
Bengt Gustafson.Foto: 

– Man måste titta på den verksamhet man har. Vad kan jag göra för de medel jag har? Så får man förmodligen omprioritera. De verksamheter som nu får spara drastiskt är några stycken. De har tittat igenom sin verksamhet och hittat ingångar. Det är det minsta en skattebetalare kan kräva, säger Bengt Gustafson.

När det gäller åtgärder för ökad jämställdhet går han Lärarförbundet tillmötes.

Annons

– Kvinnosatsningar har vi gjort under ett antal år. Där har vi kommit rätt så långt. Det är möjligt att det finns mer att göra. Det får jag nog studera bättre, säger Bengt Gustafson. Han håller med om att lärare borde tjäna mer, men påpekar att det saknas pengar.

– Läraryrket borde göra mer attraktivt genom högre löner. Ingen skulle vara gladare än jag. Problemet är att vi måste matcha det någonstans ekonomiskt. Vi kan inte ta från äldreomsorgen. Det hjälper inte att sänka politikerlöner eller avstanna arenan. Det är en droppe i havet. Lärargruppen är så stor. Även marginella förändringar på lönesidan slår mycket hårt i en kommunal budget, säger Bengt Gustafson. Han är beredd att diskutera satsningar på yngre elever.

– Kan man definiera hur man vill göra satsningar och hur kvaliteten ska höjas och att det kostar någon krona mer, låt oss då titta på det. Men vi börjar inte med att diskutera kronor och hoppas att det ramlar ut någonting bra i andra ändan, det är fel tingens ordning, säger Bengt Gustafson.

Kravet på bibehållna anslag till bun nästa år och därefter förstärkningar är något han avvisar.

– Lärarförbundet vet som alla andra innerst inne att om antalet elever halveras så krävs det färre lärare. Jag har största respekt för att de vill behålla tjänsterna för sina medlemmar. Det är deras uppdrag att försöka göra det. Men kommunen kan inte ställa upp på att ha en verksamhet som är personellt dubbelt så stor som underlaget medger.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons