Annons

Kommunchefen får 58 000 i månaden

Agne Furingsten blir som kommundirektör inte bara kommunens högst betalde tjänsteman. 58 000 kronor i månaden är också avsevärt mer än vad de bäst betalda politikerna får.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

Den nya lönen innebär att Agne Furingsten höjer sin lön med 45 procent. Som chef för Regionmuseet har han 40 000 kronor per månad.

– Att vara kommundirektör är en annan typ av tjänst, därför blir också lönen högre. Men det är inte den högsta lönen jag har haft. Man betalar bättre i näringslivet, säger Agne Furingsten.

Annons

Furingsten poängterar att han inte själv påverkat nivån på lönen. Han tog helt enkelt över månadslönen på 58 000 kronor som kommunen och den förre kandidaten, Jan-Inge Ahlfridh, hade förhandlat fram.

Som jämförelse kan nämnas att kommunen högst betalde politiker, kommunalrådet Bo Kristiansson (s), får 46 600 kronor per månad efter den höjning som fullmäktige beslöt om i förra veckan. Det anställningsavtal som Furingsten och personaldirektör Leif Rülf undertecknade i går eftermiddag innebär att kommundirektören anställs på ett så kallat visstidsförordnande på sex år.

Efter sex år hålls en förhandling. Kommunen, och Agne Furingsten, kan då avgöra om det ska förlängas i ytterligare sex år.

Om kommunen väljer att inte göra det, utan istället låter Agne Furingsten gå, har han rätt till 75 procent av sin ålderspension tills han fyller 65 år.

En slags fallskärm, med andra ord.

– Så kan man se det, men eftersom vi genom ett sexårigt förordnande har skrivit bort lagen om anställningsskydd, har vi enligt kollektivavtalet skyldighet att erbjuda ett sådant här skydd, förklarar personaldirektör Leif Rülf. Leif Rülf påpekar att den så kallade visstidspensionen minskar om Agne Furingsten skaffar sig andra inkomster. Någon pension utgår inte om Agne Furingsten själv väljer att inte förnya kontraktet.

I övrigt innehåller avtalet, enligt Leif Rülf, inga andra förmåner av något slag. Agne Furingsten har inte fått några löften om pensionsförsäkring, tjänstebil och liknande.

– Där finns inga konstigheter. Vi följer kollektivavtalet till 100 procent, säger Rülf. Däremot klargör en punkt i avtalet att ”parterna är överens om att befattningens innehåll, funktion och titulatur kan komma att ändras under anställningstiden”. En punkt som numera finns i alla nyanställda förvaltningschefers anställningsavtal.

I klartext innebär den att om kommunen är missnöjd med Agne Furingstens arbete, så finns möjligheten att, efter förhandling, flytta honom till en annan tjänst.

Agne Furingsten är dock inte orolig.

Annons

– Den här typen av tjänster bygger på förtroende. Har man inte det, ska man heller inte sitta kvar, säger han. Men det är inte den typen av frågor jag reflekterar över just nu. Jag ser fram emot att göra ett bra jobb. Officiellt tillträder Agne Furingsten sin nya tjänst först den 1 april. Men i samtal med Regionmuseets ordförande Anders Tell (s) och kommunen har han fått klartecken för en successiv ”infasning”.

– Det passar mig bra. Jag har en del saker på museet att avveckla. Samtidigt kan jag sätta mig in i de tankar som kommunens politiska ledning har kring det jobb som kommundirektören ska utföra..

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons