Annons

Kommunen kan få betala vite

Trots domar i länsrätten har omsorgsnämnden inte ordnat anpassat boende åt två psykiskt sjuka personer. Istället bor båda i särskilda boenden för äldre. Länsstyrelsen kräver nu en redogörelse för nämndens agerande. I nästa steg hotas Kristianstads kommun av vite.
Kristianstad • Publicerad 6 april 2001

Personerna, som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ansökte förra året om plats i särskilt anpassade bostäder. Omsorgsnämnden avslog dock ansökningarna i juli.

I det ena fallet hänvisade handläggaren till att kommunen har brist på anpassade bostäder. Ett positivt beslut skulle därför inte kunna verkställas inom sex månader. Det andra avslaget motiverades med att den sökandes behov tillgodosågs genom platsen på äldreboendet.

Annons

Båda överklagade till länsrätten, som gav de sökande rätt. I domar i november och december rev rätten upp omsorgsnämndens beslut och ålade omsorgsnämnden att ordna bostäder åt de sökande.

Men ingenting har hänt, trots att domar från så kallade förvaltningsdomstolar ska verkställas omedelbart. Därför har de sökandes båda gode män vänt sig till länsstyrelsen och begärt att den ska förelägga nämnden att ordna fram bostäderna.

Länsstyrelsen har nu begärt in uppgifter om omsorgsnämndens planering för de här ärendena och information om när domarna ska verkställas.

I breven till omsorgsnämnden konstaterar länsstyrelsen också att den sedan halvårsskiftet i fjol får förelägga kommuner som inte verkställer det som ålagts dem i en lagakraftvunnen dom att avhjälpa bristen. Föreläggandet kan förenas med vite. Det innebär att om kommunen inte ordnar fram bostäderna så får den betala för det. I Kristianstads kommun finns ytterligare tre personer som har rätt till en särskilt anpassad bostad enligt LSS, men som inte fått någon. Omsorgschef Ann-Margreth Sjögren förklarar bristen med att behovet ökat mycket under senare år.

–Vi hade ett nytt boende i budgeten för något år sedan, men en utredning visade att det framför allt var sysselsättning som behövdes, inte bostäder.

– Därför blev det inget av de planerna. Nu är situationen annorlunda. Därför ska vi lyfta fram den här frågan.

Ett nytt boende enligt så kallad trapphusmodell är nu under planering. Det kan dock inte bli verklighet förrän tidigast vid årsskiftet, säger Ann-Margreth Sjögren.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons