Annons

Kommunen vill ha samarbete med friskolorna

Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

Bidraget till de fristående grundskolorna i Kristianstads kommun är nu fastställt. De får 37 795 kronor per elev och år för undervisningen.

Därutöver ersätts friskolorna för de faktiska kostnaderna för de särskilda behoven eleven har.

Annons

Behoven kan gälla insatser i form av kurator- eller psykologstöd, skolsköterska och läkare, liksom stödassistenter och liknande.

– Det innebäratt bidraget per elev blir högre för samtliga fristående skolor, säger nämndens ordförande Heléne Svensson (s).

Bidragen till friskolornas lokalkostnader ska fastställas i särskilda förhandlingar mellan skolan och kommunen. Kristianstads kommun ska också erbjuda de fristående skolorna att teckna så kallade hängavtal till sin olycksfallsförsäkring för eleverna. – Vi markerar på det sättet att vi vill ha ett gott samarbete med de fristående skolorna, säger Michael Anefur (kd), barn- och utbildningsnämndens vice ordförande.

– Vi markerar också att det är kommunen som har ett övergripande ansvar för barnen i samtliga skolor.

Anefur poängterar vidare att det inte finns några motsattsförhållanden mellan den kommunala verksamheten och de fristående skolorna, som ju också är skattefinansierade.

– Utgångspunkten är att varje barn ska ha det bra, oavsett om de finns i den kommunala skolan eller på friskolorna.

Därför hoppas nämnden att friskolorna vill teckna så kallade samverkansavtal med kommunen, exempelvis kring lokalfrågor och elevstödet.

– Vi har faktiskt redan en viss erfarenhet av det här, trots att vi inte tidigare haft några friskolor i kommunen, förklarar Heléne Svensson.

– Med de kooperativa daghemmen som finns i kommunen sedan mitten av 80-talet har vi ett gott samarbete.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons