Annons

Konsultköp får fortsatt kritik

Region Skåne köpte konsulter på ett olagligt sätt och miljonerna rullade. Nu svarar regionen på revisorskritiken och säger att förändringar är på gång.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2009

Uno Aldegren (s), andre vice ordförande i regionstyrelsen, är inte nöjd med svaret utan säger sig vara mycket uppbragt över miljonrullningen:

– Mellan 2007 och 2008 har konsultkostnaderna ökat med 76 miljoner kronor. Dessutom har regionen genomfört otillåtna direktupphandlingar, det saknas förfrågningsunderlag, utvärdering av anbud och tillräcklig uppföljning av vad man fått ut av konsulternas tjänster. Han påpekar också att anställningsstopp införts på sjukhusen i Malmö och Lund på grund av att underskotten fortsätter att öka, och att användningen av konsulter inte tyder på någon särskilt hög tilltro till kunskapen hos medarbetarna.

Annons

Revisorerna har listat flera punkter där regionen brutit mot lagen om offentlig upphandling och andra regelverk, det har saknats dokumentation över vad man fått ut av konsulternas tjänster liksom över resultaten av insatserna.

Konsultkostnaden för 2008 var 506,3 miljoner kronor.

Under regionstyrelsens arbetsutskotts möte på onsdagen enades femklöven om ett svar, som går ut på att flera av de punkter som revisorerna kritiserade nu är på väg att åtgärdas.

Bland annat ska det tas fram bättre anvisningar om upphandlingar och det ska göras koncerninköp, där LOU (lagen om offentlig upphandling) tolkas tillsammans med de sammanhängande rättstillämpningarna.

Det sägs också i svaret att "koncernnyttan och samordningsvinsterna är styrande framför enskilda förvaltningsspecifika behov". Andra krav som ställts är att se över om konsulterna verkligen behövs, eller om man kan lösa vissa frågor med befintlig personal. Om konsulttjänster köps, ska dessa utvärderas bättre.

Svaret är att detta ligger på den beställande enhetens hantering och ansvar.

Nu pågår utbildning av upphandlingsansvariga, upphandlingssystem ska köpas in (är under upphandling) och det ska bli ett bättre stöd från Koncerninköp till olika upphandlare i regionen.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons