Annons

Köttmjölsfodret ska användas som gödsel

Köttmjölsfodret som legat lagrat i Åhus hamn sedan i slutet av januari är på väg ut på åkrarna. –Det ska användas som gödsel och spridas nu i vår, säger Skånska Lantmännens platschef Anders Nilsson. Och länsveterinär Lennart Sjöland ser inga bekymmer med den här lösningen för köttmjölsfodret: –Smittskyddsmässigt är det inga problem, säger han.
Kristianstad • Publicerad 21 april 2001

Sedan förste januari är det förbjudet med köttmjöl i djurfoder inom EU och därför blev 200 ton köttmjölsfoder liggandes i ett magasin i Åhus hamn i väntan på att bli förstört.

Det köttmjölshaltiga fodret har producerats i Skånska Lantmännens anläggning i Åhus. Hit kom omkring 30 ton köttmjöl per vecka i fjol, främst från en fabrik i Stidsvig i nordvästra Skåne, och anläggningen producerade omkring 4000 ton djurfoder varje vecka: Pullfor till fågelindustrin och Svinfor till grisarna.

Annons

–Sedan 1988 får man inte ha köttmjöl i foder till nötdjuren. Men när man gör foder till olika produkter i samma fabrik kan viss kontaminering ske, medger Anders Nilsson.

Det har varit en av stötestenarna i Sverige – man har inte kunnat garantera att nötkreatur helt och hållet sluppit köttmjöl, eftersom tillverkningssättet i fabrikerna inte uteslutit denna iblandning.

Men det som fått EU att reagera och förbjuda köttmjöl i djurfoder till djur som ska bli livsmedel, är att en del mindre seriösa bönder i Europa fortsatt att ge köttmjöl till korna – trots debatten om galna ko-sjukan och misstankarna om att denna sjukdom kan spridas via just köttmjöl. Det är också därför som varulagret i Åhus, värderat till omkring 500000 kronor, nu ska förstöras.

–Det ska plöjas ner som gödsel på åkrarna, berättar Anders Nilsson, som har kontakt med en lantbrukare i Skåne.

–Det är inte svårt att bli av med köttmjölsfodret, men vi får själva stå för kostnaderna.

Var i Skåne som fälten ska gödslas med köttmjölsfoder vill han inte tala om.

Varför inte det?

–Nej, jag vet inte riktigt, säger han. Det är inget farligt eller konstigt med det hela, men kan kanske ändå ha en negativ klang i konsumenternas öron.

Länsveterinär Lennart Sjöland bekräftar att det inte är några smittskyddsmässiga problem med att använda köttmjölsfodret från Åhus som gödsel.

–Anläggningen i Stidsvig, som levererar till Åhus, tar hand om slaktbiprodukter från besiktigade och godkända slaktkroppar, säger han.

Annons

–Det är med andra ord köttprodukter av livsmedelskvalitet.

Problem är det istället med det kadavermjöl från självdöda djur som kommer från landets enda anläggning i Stenstorp.

–Så sent som idag hörde jag ett förslag om att det köttmjölet ska kunna användas som brännsly i fjärrvärmeverk, säger länsveterinären.

Orsaken till att man blandar i köttmjöl i foder, är att detta har höga halter av proteiner, fosfor och aminosyror.

Och verksamheten fortsätter. Trots allt är 60 procent av produktionen i Åhus just Nötfor, djurmat där det aldrig varit meningen att den skulle blandas med köttmjöl.karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons