Annons

Kraftig gårdsbrand förstörde för miljoner

Värden för flera miljoner kronor förstördes vid en kraftig gårdsbrand på Åsums Boställe utanför Kristianstad på torsdagsförmiddagen. Brandmän och gårdspersonal lyckades dock rädda samtliga djur.
Kristianstad • Publicerad 13 december 2002
Inledningsvis koncentrerade sig brandpersonalen på att få ut djuren ur den brinnande byggnaden.
Inledningsvis koncentrerade sig brandpersonalen på att få ut djuren ur den brinnande byggnaden.Foto: 
Under förmiddagen på torsdagen antändes en byggnad på Åsums Boställe. Brandmännen och gårdspersonlane lyckades rädda samtliga djur, men värden för miljontals kronor förstördes. Bilder:
Under förmiddagen på torsdagen antändes en byggnad på Åsums Boställe. Brandmännen och gårdspersonlane lyckades rädda samtliga djur, men värden för miljontals kronor förstördes. Bilder:Foto: 

Strax före klockan tio på förmiddagen upptäckte en anställd på Åsums Boställe mellan Norra Åsum och Gärds Köpinge, hur kraftig rök bolmade upp från höskullen på den stora ekonomibyggnaden med ladugård i markplanet och magasin på andra våningen. – Vi fick larmet klockan 9.43 med uppgift om att det rörde sig om en större gårdsbrand, förklarar Bert Frostensson på Räddningstjänstens larmcentral i Kristianstad. Sju släckfordon och tankbilar från Kristianstad, Tollarp och Åhus sändes till platsen samtidigt som Arkelstorpsstyrkan kallades in till huvudbrandstationen för att ligga i beredskap i händelse av ytterligare larm. Sammanlagt ett 20-tal man bekämpade sedan under flera timmar branden och försökte begränsa dess skadeverkningar så långt det var möjligt. – När vi kom fram hade elden redan brutit igenom taket. Lågorna slog upp åtskilliga meter, berättar släckningsbefälet Rickard Persson. – Vi fick inledningsvis koncentrera oss på att få ut djuren ur stallbyggnaden tillsammans med gårdens anställda och grannar. Den räddningsoperationen var mycket riskfylld. Man gav sig in i stallarna samtidigt som elden rasade på våningen ovanför. – Vi såg brinnande halm genom något ventilationsrör, beskrev en av räddarna situationen för Kristianstadsbladets reporter. – Ja, man får ha koll på läget hela tiden. Det är alltid svårt att flytta vuxna djur under så här stressande förhållanden men det gick bra den här gången och vi fick ut alla oskadda, förklarar Rickard Persson. Han betonar särskilt den goda hjälp släckningspersonalen fick av gårdens folk och grannar. Inledningsvis såg den våldsamma branden ut att kunna sprida sig till ett grisstall som ligger bara ett par meter från ladugården. – Men det lyckades vi förhindra genom intensiv vattenbegjutning, säger Rickard Persson. Även flera andra byggnader inklusive bostadsfastigheten låg i farozonen men de lyckades räddningstjänsten också rädda. Man lät den övertända delen brinna och koncentrerade sig i stället på att skära av elden halvvägs in i den stora ekonomibyggnaden och säkra de omkringliggande husen. Ett problem under släckningsarbetet var den köldknäpp som drabbade nordöstra Skåne igår med ner till nio - tio minusgrader. – Ja, man får jobba litet annorlunda men det gick bra, konstaterar Rickard Persson. Enda problemet var en stegbil som slutade fungera men räddningstjänsten har ju också en så kallad hävare med arbetskorg varifrån släckningsmanskapet kan operera. Även om branden var under kontroll redan efter någon dryg timme tog det ändå ytterligare flera timmar innan alla brandhärdar i den stora byggnaden var nerkämpade. Brandorsaken kommer nu att utredas av polisens tekniker. Värdet av det brunna torde uppgå till flera miljoner kronor. Ulf Matson 044-18 55 60 ulf.matson@kristianstadsbladet.se

NORRA ÅSUM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons