Annons

Krematoriets nya ugn snart klar

Den nya ugnen börjar ta form på krematoriet vid Östra begravningsplatsen. I slutet av maj kan den tas i bruk.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2005
Ingvar Petersson murar det som ska bli ugnens golv. Under det finns efterbrännkammaren som gör att rökgaserna får extra lång tid i ugnen.
Ingvar Petersson murar det som ska bli ugnens golv. Under det finns efterbrännkammaren som gör att rökgaserna får extra lång tid i ugnen.Foto: 
Ingvar Petersson har murat ugnar sedan början av 80-talet, inte bara i Sverige utan även i Polen, Jugoslavien och Belgien. BILDER: BOSSE NILSSON
Ingvar Petersson har murat ugnar sedan början av 80-talet, inte bara i Sverige utan även i Polen, Jugoslavien och Belgien. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 
Förutom en ny ugn får krematoriet också en ny kylare. Jörgen Olsson och hans kollegor fick göra hål i taket för att få in den.
Förutom en ny ugn får krematoriet också en ny kylare. Jörgen Olsson och hans kollegor fick göra hål i taket för att få in den.Foto: 
Ingvar Petersson murar det som ska bli ugnens golv. Under det finns efterbrännkammaren som gör att rökgaserna får extra lång tid i ugnen.
Ingvar Petersson murar det som ska bli ugnens golv. Under det finns efterbrännkammaren som gör att rökgaserna får extra lång tid i ugnen.Foto: 
Det krävs precision för att få tegelstenarna att stämma i en ugn. Ingvar Petersson måttar på millimetern.
Det krävs precision för att få tegelstenarna att stämma i en ugn. Ingvar Petersson måttar på millimetern.Foto: 

Murbruk ligger som ett gråvitt puder på golvet i krematoriet. Den gamla ugnen är utriven och stålställningen till den nya ugnen är på plats. Ingvar Petersson murar det som ska bli ugnens golv. För varje tegelsten krävs precision. En flisa slås av, tegelstenen läggs på de andra och vattenpasset åker fram.

– Här får man såga på millimetern. På byggen kan man bara klappa till med hammaren. Det är mycket finlir det här, förklarar Ingvar Petersson. Den gamla ugnen var från 1985 och helt utsliten. Den har murats om en gång, men i år var det nödvändigt att bygga en helt ny ugn.

Annons

Kyrkofullmäktige beslutade att ta 1,7 miljoner från tidigare års överskott och investera dem i en ny ugn. Därför har krematoriet och Heliga Korsets kapell hållit stängt sedan den 14 mars. Anhöriga har fått hålla begravning i Rödaleds kapell eller stadsdelskyrkorna istället.

När Ingvar Petersson sågar till några tegelstenar förstår jag varför kapellet måste vara stängt. Oväsendet är öronbedövande.

Henrik Karlsson och Ingvar Petersson jobbar även på helgerna för att få ugnen klar i tid. Nu har de kommit så långt att man kan se att det ska bli en kremationsugn. Om två veckor ska den vara klar för torkeldning.

Det innebär att ugnen först hettas upp till 200 grader, sedan får svalna av, men inte för mycket innan den hettas upp igen. För varje gång hettas den upp lite mer tills den är uppe i sin normala temperatur runt 1000 grader.

Om allt går som planerat kan den tas i bruk omkring den 20 maj. – Det blir bättre effekt i den nya ugnen. En kremering tar oftast 60 till 70 minuter, men kan ta kortare eller längre tid också. Lufttillförseln styrde vi tidigare. Nu kommer hela ugnen att styras av en dator, förklarar krematorievaktmästare Jörgen Olsson.

Samtidigt får krematoriet en ny kylare, där värme från rökgaserna förs ut i fjärrvärmenätet och sedan får krematoriet tillbaka värme från fjärrvärmesystemet. Den fem ton tunga kylaren är redan på plats. För att få in den var personalen tvungen att göra hål i taket.

Varje år görs 1200 kremeringar om året på krematoriet. Innan krematoriet byggdes om på 80-talet fanns det två ugnar. Även om krematoriet nu får en ny ugn med bättre kapacitet tror Jörgen Olsson inte att han och kollegan Stefan Persson hinner med fler kremeringar.

– Det skulle behövas en ugn till, säger Jörgen Olsson.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons