Annons

Kristi Karlsen höll huvudet kallt när fåtölj fattade eld

För rådigt ingripande vid brand. Så står det på den plakett som Kristi Karlsen fick ta emot i går eftermiddag för att hon släckte en brinnande fåtölj på gruppboendet Poppelbo.
Kristianstad • Publicerad 5 december 2002
Med blommor, present och tårta firade Poppelbo sin hjältinna Kristi Karlsen i går eftermiddag.Bild: PETER ÅKLUNDH
Med blommor, present och tårta firade Poppelbo sin hjältinna Kristi Karlsen i går eftermiddag.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Kristi Karlsen arbetar på gruppboendet Poppelbo i Transval utanför Åhus. En kväll fick hon ett telefonlarm om att det brann i en lägenhet på ovanvåningen. – Jag sprang upp för trappan och fick med mig brandsläckaren i farten, berättar hon. När hon kom in i lägenheten stod en fåtölj i ett hav av svart rök. – Jag hann inte tänka, utan handlade direkt. Jag tog pulversläckaren och sprang fram till stolen. Så ringde hon räddningstjänsten och fick tips om hur hon skulle släcka elden. In i duschen med fåtöljen. När räddningstjänsten kom på plats förstod hon att hon gjort allting enligt konstens alla regler. – Det kändes skön, men jag var uppe i varv också, säger Kristi Karlsen. När hon städat ringde hon sin chef och bad att få åka hem och duscha. – Men det fick jag inte. Han tyckte inte att jag skulle komma tillbaka den natten. I stället åkte hon in till sjukhuset där hon fick andas syrgas, eftersom röken irriterat hennes luftrör. – Under natten hann jag tänka en hel del på det som hänt och det som kunde ha hänt. Men det gick ju jättebra. Kristi Karlsen är en av ett tjugotal privatpersoner som varje år uppmärksammas för att de stoppar bränder och därmed räddar liv. Det är Brandförsvarsvarsföreningen i Skåne som delat ut utmärkelsen för rådigt ingripande. – Personerna tilldelas utmärkelsen för att de handlat rätt – rädda, varna, alarmera och släcka, i den ordningen, säger Per Magnusson, räddningschef i Kristianstad. Åsa Pearce 044-18 55 36 asa.pearce@kristianstadsbladet.se

ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons