Annons

Kristianstad kan få byggbidrag

Ett "tillväxtområde med bostadsbrist". Detta nya epitet har länsstyrelsen i Skåne givit bland andra Kristianstads kommun.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004

Utnämnandet innebär att fastighetsägare i kommunen har rätt till statligt bidrag vid byggandet av mindre hyresbostäder.

I juni 2003 beslutade riksdagen att den som bygger hyresbostäder (max 70 kvadratmeter) i tillväxtområden med bostadsbrist, eller bygger studentbostäder vid universitet eller högskola, har rätt till investeringsstimulans i form av en sänkning av byggmomsen vid nyproduktion.

Annons

Nu har länsstyrelsen i Skåne dragit upp riktlinjer för vilka kommuner som har rätt till denna stimulans, och i nordöstra Skåne var det Kristianstad och Hörby som kvalade in.

– Det är mycket glädjande, säger Per-Ola Pershaf, byggnadschef på det kommunala bostadsbolaget ABK. Bidraget innebär bland annat att ABK kan pressa ner hyrorna för de lägenheter som till våren börjar byggas i kvarteret Lugnet i Östermalmspark.

– Det skulle betyda att en trea på 68 kvadratmeter kan få en hyra runt 5500 kronor, säger han.

ABK har flera projekt på gång. 150 lägenheter i kvarteret Lugnet, långt framskridna planer på 20-30 marklägenheter i Åhus, samt längre fram mellan 150-200 lägenheter vid Näsbyviadukten. I samtliga fall skulle det statliga bidraget kunna bli aktuellt, och på så sätt få ner hyrorna, hoppas Pershaf.

Beskedet från Länsstyrelsen fick positiva reaktioner även bland politikerna.

– Det är kanon! säger tillväxtkommunalråd Michael Anefur (kd) och får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Heléne Svensson (s):

– Det ger en bekräftelse för Kristianstad och det vi jobbar för.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons