Annons

Kristianstads kommun anmäld för etnisk och religiös diskriminering

En Kristianstadskvinna har anmält sin före detta chef inom kommunen för etnisk och religiös diskriminering.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2008

I nästan tre år har en muslimsk kvinna med arabiskt ursprung blivit trakasserad på sin arbetsplats inom Kristianstads kommun. Hon är sjukskriven sedan snart tio månader tillbaka och har nu anmält sin förra chef till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). I sin anmälan skriver kvinnan om hur hon regelbundet trakasserades för sin bakgrund. Hon fick höra att sådana invandrare som hon kommer till Sverige för att leva på bidrag, att alla muslimska barn slänger mat i skolornas matsalar, att muslimer hotar sina barn, att muslimska kvinnor bär bomber under sina burkor och att araberna bor i hönshus.

Till sist, när chefen under Ramadan förbjöd kvinnan att visa sig ute bland folk på arbetsplatsen, mådde hon så dåligt att hon började skaka, gråta och fick svårt att andas. Sedan dess har hon varit sjukskriven.

Annons

- NN passade på vid alla tillfällen där det hände något dumt i samhället eller i världen där muslimer eller araber är inblandade att mobba mig och trakassera mig, skriver kvinnan som vid flera tillfällen vänt sig till högre chefer men bara fått som svar att hon ska vara "stark och stå emot".

Nu vill DO att kommunen redogör för sin sida. Stämmer det att kvinnan trakasserats på det sätt hon berättar, och om så är fallet vad har då kommunen gjort?

Svaret ska vara lämnat i augusti.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons