Annons

Kristianstadseleveri nationellt rollspel

Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004

– Man lär sig mycket på det här. Det var via rollspel jag själv blev aktiv i FN-förbundet.

Jakob Haskå, Kristianstad, är på plats i Stagneliusskolan i Kalmar. Där pågår just nu, från och med onsdag den 28 januari till och med idag, fredag den 30 januari, ett rollspel om FN. Jakob Haskå är där som funktionär och ordförande i ett utskott.

Annons

Totalt deltar 270 unga människor från Ystad i Söder till Sveg i norr. Dessutom finns intresserade från Ryssland och Italien.

Från Kristianstad deltar elva elever och två före detta elever från Söderportgymnasiet.

– Det är frivilligt att anmäla sig, men det sker en viss utgallring, säger Jakob Haskå.

– Bland annat är det mycket förberedelser. En och en halv månad ungefär. Många har ägnat jullovet till detta, att förbereda sig och skriva resolutioner. För Kristianstadseleverna räcker det dock med svenska, men även engelska används här.

Både gymnasieelever och högskolestudenter deltar i FN-rollspelet i Kalmar. Man simulerar generalförsamlingen och andra FN-organ. Men deltagarna ska också ha läst in sig på vissa frågor. På dagordningen denna gång står bland annat Mellanöstern, Irak och mänskliga rättigheter.

– Man lär sig konflikthantering. Man lär sig dessutom mycket på att företräda ett land vars värderingar man kanske inte gillar, kommenterar Jakob Haskå.

Söderporteleverna ska företräda Frankrike, Sydkorea och Israel.

Ulf Norenius

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons