Annons

Kristianstadspar vandrar genom Sverige

De överger det ombonade livet i lägenhet för ett halvår i tält. I morse gav sig Kristianstadsparet Daniel Wilhelmsson och Emelie Pettersson ut på en vandringstur genom hela Sverige.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2004
Daniel Wilhelmsson, 21 år, och Emelie Pettersson, 22 år, gav sig i morse ut på en långpromenad genom hela Sverige på ett halvår.Bild: PETER ÅKLUNDH
Daniel Wilhelmsson, 21 år, och Emelie Pettersson, 22 år, gav sig i morse ut på en långpromenad genom hela Sverige på ett halvår.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

I går tillbringade de den sista kvällen med Daniels familj i villan i Ovesholm. Klockan sju i morse bar det av med bil till Smygehuk. Där påbörjades strapatsen. Med var sin ryggsäck som väger närmare 30 kilo bar det av till fots norrut.

– Innan jag träffade Emelie hade jag planerat att cykla genom hela Sverige, men när vi blev ihop bestämde vi oss för att gå från Smygehuk till Treriksröset, säger Daniel.

Annons

– Båda är intresserade av friluftsliv. Hon är intresserad av hästar och jag av att klättra. Nu blir det här ett äventyr för oss båda, säger han. Som en förberedelse har båda genomgått en tre veckor lång utbildning i expeditionsliv i Grövelsjön i Dalarna och i Sareks nationalpark.

– Det är Sveriges enda expeditionsutbildning, som hålls av paret Mikael och Titti Strandberg. De peppade oss att genomföra vandringen, säger Emelie.

Paret har tagit det lugnt sista tiden och inte tränat så mycket fysiskt. Däremot har de sett till att gå upp i vikt. Daniel har gått upp tio kilo på kort tid och Emelie tio kilo på ett halvår. De extra kilona kan komma vi till pass. Daniels ryggsäck väger 30 kilo och Emelies bara ett par kilo mindre.

– Vi har bra grundkondition båda två. Det som väger mest är tremannatältet. Vi har också med oss mer mat än vanligt i början. Sedan har vi bunkrat upp hos Daniels mormor i Örebro och hos mina föräldrar i Jämtland, säger Emelie.

– Vi har också med oss en del bekvämligheter som radio och mp3-spelare, säger Daniel.

De räknar med att gå mellan två och två och en halv mil per dag och gå under fem dagarsintervaller för att vila under två dagar. De räknar med att hela resan ska ta ungefär sex månader.

Att de går nu och inte under sommarhalvåret förklarar de med att de redan har skjutit upp resan ett antal gånger.

– Vi har väntat så länge så nu är det dags. Många i omgivningen har bara skakat på huvudet när de har berättat om sin resa, men Daniel och Emelie är noga med att betona att det inte är någon prestation de ska genomföra.

– Vi ser det snarare som en mognadsresa, ett tillfälle att se sevärdheter och natur och att träffa folk. Klarar man det här klarar man vad som helst. De flesta tycker att det är en kul och spännande idé, säger Daniel.

Daniels föräldrar och syskon är imponerade, men skulle inte själva vilja ge sig iväg.

Annons

– Det är modigt av dem och det är roligt att de gör något sådant här i deras ålder. det är många som kommer upp i 50-60-årsåldern och ångrar att de inte gjorde ett sådant äventyr, säger mamman Gunnel Wilhelmsson. Särskilt oroliga är de inte heller.

– Det finns större anledning att oroa sig om barnen går ut en lördagskväll inne i Kristianstad. Nu blir det mest oro för att de ska bli sjuka och inte orka genomföra resan, säger pappan Lars Nilsson.

Lägenheten i Kristianstad har de hyrt ut i andrahand. Daniel har sagt upp sig från sitt jobb och Emelie såg till att passa in ett långtidsvikariat som gick ut lagom till nyår.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons