Annons

Kristianstadsscouter reser till jätteläger i Thailand

Den 13 december beger sig tre Kristianstadstjejer ut på äventyr. De ska delta i ett jättescoutläger i Thailand tillsammans med 30 000 scouter från hela världen.
Kristianstad • Publicerad 3 december 2002
Caroline Johansson, Katarina Stadler och Lina Hjertqvist åker i december till Thailand på världsscoutmöte där scouter från 170 länder samlas.bild:Per Rosenqvist
Caroline Johansson, Katarina Stadler och Lina Hjertqvist åker i december till Thailand på världsscoutmöte där scouter från 170 länder samlas.bild:Per RosenqvistFoto: 

Världsscoutmötet som har deltagare från 170 länder och anordnas vart femte år är den 20: e så kallade världsjamboreen. Att åka på ett så stort scoutläger som en jamboreen är många scouters dröm och en av de största internationella scoutupplevelserna. – Vi har drömt om det här i två och ett halvt år, säger Katarina Stadler från Degeberga scoutkår. Tillsammans med kompisarna Lina Hjertqvist från Näsby-Österslövs scoutkår och Caroline Johansson från Åhus Scoutkår planerar hon för fullt inför den månadslånga resan till Malysia och Thailand. De går sista året på gymnasiet i Kristianstad och är med sina 18 år de äldsta deltagarna. Från Sveriges alla scoutförbund åker totalt 550 scouter, en del av dessa från nordöstra Skåne, och ledare. –  Inget land får överstiga 10 procent av deltagarantalet, säger Lina Hjertqvist. Det gör att alla scoutländer har möjlighet att åka dit, till skillnad från det stora lägret Scout 2001 i Rinkaby förra sommaren. Där var det i huvudsak svenska scouter och svenska scoutrådet bjöd in internationella vänkårer. När planet lyfter den 13 december och luciafirandet håller på som bäst här hemma, väntar Malysia och Kuala Lumpur som första etapp. Där kommer man bo ett par nätter i olika scoutfamiljer och någon natt i kojor i regnskogen. – Det är riktig scouting det, skrattar Lina Hjertqvist. Därefter gå resan vidare till Chiang Mai i norra Thailand där alla svenska deltagare kommer fira jul. – Borgmästaren i Chiang Mai blev så stolt när han hörde att svenska scouter skulle komma dit, att han till och med lovat ordna julgran till oss, berättar Caroline Johansson. Det här är jättestort i både Malaysia och Thailand. För värdfamiljerna är det en oerhörd ära att få ta emot oss. – Det ska bli spännande att få se hur ortsbefolkningen bor. Fast standarden är låg. Toaletter är oftast bara ett hål i marken och toalettpapper finns inte. Så det har vi packat ner. Packningen måste vara väl genomtänkt. Höst 20 kilo där tält och sovsäck tar stor plats. Myggnät och solskyddsfaktor är viktigast. Lagom till nyår anländer den svenska truppen till stränderna vid Sattahip, söder om Bangkok, där lägerplatsen för jamboreen är lagd. Här stannar man under de tio dagar lägret håller på. Tanken är att scouter från hela världen ska mötas och dela varandras liv i scoutinganda, oavsett kultur, språk och levnadsförhållanden. Under resan kommer Katarina, Caroline och Lina samtidigt jobba med ett projektarbete till skolan. – Vi kommer att titta på skillnader i kultur och religion, men också hur svensk och thailändsk scouting skiljer sig åt, berättar Caroline Johansson. Den 12 januari är man åter hemma. Men helt lämna det svenska julfirandet verkar tjejerna ändå inte göra. – Vi ska ha lussekatter med på planet. Jag ska baka dem nästa helg, säger Katarina Stadler.Louise Lindgreen 044-18 55 07 Louise.lindgreen@Kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons