Annons

Kritik mot planer för Östersjön

Allt vatten runt om i EU ska senast 2015 ha uppnått en god ekologisk status. För att nå målet har Vattenmyndigheten tagit fram förvaltningsplaner för de fem vattendistrikt som finns i Sverige. Men Kristianstads kommun är inte nöjd med resultatet för Södra Östersjöns vattendistrikt.
Kristianstad • Publicerad 15 augusti 2009

–Kritiken handlar framförallt om bristen på demokratisk förankring, osäkerheten i underlagsmaterialet, den obesvarade frågan om hur finansieringen ska ske och otydligheten gällande införandet av miljökvalitetsnormer, skriver kommunekologen Ulrika Hedlund i ett yttrande för miljö- och hälsoskyddskontoret.

Hon menar att underlaget är otillräckligt för ett beslut med så stor ekonomisk och juridisk påverkan som Vattenmyndighetens förslag om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram, förvaltningsplan och miljökonsekvensbeskrivning innebär.

Annons

– Det faktum att finansieringsfrågan utreds separat och presenteras efter det att åtgärdsprogrammet tagits fram omöjliggör dessutom en konkret diskussion om hur genomförandet verkligen ska gå till, konstaterar hon och påpekar att underlaget måste förbättras väsentligt om åtgärdsprogrammet ska uppfylla intentionerna i såväl miljöbalken som i EU:s ramdirektiv för vatten.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad ska ta ställning till yttrandet nästa vecka.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons