Annons

Kritik mot utebliven mätning

Polismyndigheten i Skåne beslutade nyligen att inte genomföra sin planerade trygghetsmätning för augusti. Något som nu stött på patrull i de egna leden.
Kristianstad • Publicerad 28 juli 2008

Polisen i Skåne har sedan nittiotalet genomfört s.k trygghetsmätningar två gånger om året. Slumpvis utvalde människor får bland annat svara på frågor om vilka problem man upplever där man bor, hur man uppfattar polisens agerande och om man utsatts för brott. Enligt poliskommissarie Björn Schäfer i Malmö så är dessa trygghetsmätningar viktiga för polisens arbete.

- Den som vet mest vinner också mest, förklarar han.

Annons

Även hos polisen i Kristianstad så ser man fördelar med trygghetsmätningarna.

- Ser vi att folk på någon ort upplever otrygghet så kan vi lägga lite extra resurser där, säger Ingvar Widell, informatör vid polisen i nordöstra Skåne.

Som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat, så har man inte längre råd att göra dessa mätningar i samma omfattning som tidigare. Polismyndigheten i Skåne har beslutat att inte genomföra någon trygghetsmätning i augusti. Björn Schäfer menar att det är olyckligt att det dröjer 18 månader mellan den senast genomförda mätningen fram tills nästa i augusti 2009. Nyligen skickade han ut ett mejl till representanter för samtliga skånska kommuner där han påtalade detta.

- Jag vill få igång en process hos kommunerna. Som det ser ut nu så kommer vi att tappa i kontinuitet, förklarar Björn Schäfer och menar att kommunerna i framtiden kan vara med och finansiera eventuella mätningar.

Skånepolisens ledning menar dock att det inte är ett större problem. Förra året så gjorde man enligt skånepolisens ekonomidirektör Peter Tellinger två mätningar som inte visade på någon större variation. Nu när man måste spara pengar så är mätningarna inte ett prioriterat område.

- Vi har dragit ned på allt som inte tillhör kärnverksamheten. Trygghetsmätningarna är en oerhört viktig kunskapskälla. Men man kan avstå en utan att det skapar några större problem, säger Peter Tellinger.

Per-Ola Mjömark, 044-13 55 00 per-ola.mjomark@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons