Annons

Kultfilm bakom nybildad förening

"Vinslöv – plötsligt en förening" heter den, den nya förening i Kristianstad som bildades av sex unga män hösten 2003. Utgångspunkten är dokumentärfilmen "Plötsligt i Vinslöv", som sändes i tv hösten 2001.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2004
Huvudpersonen i filmen "Plötsligt i Vinslöv", Holger Nilsson, är sig själv. Alltid.
Huvudpersonen i filmen "Plötsligt i Vinslöv", Holger Nilsson, är sig själv. Alltid.Foto: 
Första medlemsmötet på Perssons taverna. Ordförande Kristoffer Månsson i samtal medan Sebastian Carlsson styckar en burgare. BILDER: WILLY ALM
Första medlemsmötet på Perssons taverna. Ordförande Kristoffer Månsson i samtal medan Sebastian Carlsson styckar en burgare. BILDER: WILLY ALMFoto: 

De sex unga männen heter Kristoffer Månsson, numera föreningens ordförande, Sebastian Carlsson, Viktor Magnusson, Johan Erlandsson, Anders Håkansson och Daniel Lindqvist. Det är bara en av dem som bor kvar i Kristianstad, fast det spelar liksom ingen roll, det är ju Vinslöv det handlar om.

"År tvåtusenett är ett år vi sent kommer att glömma", skriver föreningen på sin hemsida. Det handlar då givetvis inte om World Trade Center utan om Vinslöv: "Plötsligt i Vinslöv" är mer än ett genialt mästerverk inom dokumentärfilmens värld, den är numera en livsstil för många. "Plötsligt i Vinslöv" är en härlig blandning av vardagsfilosofi, briljant ironi och djup kärlek", heter det vidare.

Annons

Föreningen talar om "den nya Vinslövsrörelsen".

– Det är otroligt många som har sett filmen, Kristoffer, som bor i Stockholm, snackade om filmen med kompisar.

– Dom minns, dom kommer ihåg den och tycker den är bra. Det blev till sist oundvikligt att inte skapa ett forum, berättar styrelsemedlemmen Sebastian Carlsson. För 20 kronor blir man medlem på livstid!

Föreningen är registrerad, har stadgar och mellan tio och tolv aktiva medlemmar. I praktiken kretsar det mycket kring föreningens hemsida, som har den något udda adressen www.dopingkontroll.com. Sebastian Carlsson förklarar:

– På ett ställe i filmen kommer det en dopingkontrollant till bangolftävlingarna inne på Hedbergshuset.

Men alla var inte odelat positiva när filmen sändes.

– Min moster, som bor i Vinslöv, skämdes över filmen först. Vi har också haft vissa diskussioner med SVT, säger Sebastian Carlsson.

– Men vi är väldigt noga med att betona en sak. Vi raljerar inte över dom som är med i filmen. Människorna är originella, men det är du och jag också. Bland alla mejl vi har fått har inte ett enda varit negativt!

Föreningen har ett stort problem. Det handlar om rättigheterna till den kultförklarade filmen. De har SVT.

– Vi förhandlar med SVT. Dels för att de ska sända filmen i repris igen, dels för att de ska ge ut den på vhs och dvd, säger Viktor Magnusson.

Annons

Ulf Norenius

044 - 18 55 69

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

FaktaPlötsligt i Vinslöv

Dokumentärfilm gjord av Jenny Bergman och Malin Sköld. Båda har gått på Dramatiska institutets radiolinje. Malin Sköld är uppvuxen i Vinslöv.

Så här presenterade svt filmen: "En stillsam och underfundigt humoristisk berättelse om några Vinslövsbors vardagliga liv och deras fritidsintressen".

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons