Annons

Kvinnor utbildar sig för styrelseuppdrag

130 skånska kvinnor har gått en grundutbildning i styrelseuppdrag. Utbildningen är ett sätt att stimulera till fler kvinnor på ledande poster.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004

Projektet har drivits av Regionalt ResursCentrum för kvinnor i Skåne och startade hösten 2001. Cirka 130 kvinnor har deltagit i elva grundutbildningar.

– Det behövdes göra någonting, säger Bodil Nilsson på ResursCentrum.

Annons

Två tredjedelar av de deltagande kvinnorna hade redan ett styrelseuppdrag i någon form, allt från i en förening till i större företag.

– Vi nådde fler som redan satt i styrelser. Kvinnorna kände att de behövde stöd. Under utbildningen fick de bekräftat sin kompetens, att de klarade sitt uppdrag, säger Bodil Nilsson. Utbildningen gav stärkt självförtroende. Deltagarna har nu bildat nätverk, som träffas med jämna mellanrum.

Regionalt ResursCentrum för kvinnor i Skåne arbetar för att öka kvinnors inflytande. Grundutbildningen i styrelseuppdrag är ett sätt att fler kvinnor återfinns på ledande poster.

– Det har hänt jättemycket på området de senaste åren. Jag upplever att man inte längre räknar huvuden utan att insikten om att man annars tappar den kompetens som kvinnor besitter har sjunkit in, säger Bodil Nilsson. Fler kvinnor har i dag ledande poster i svenskt näringsliv. Det finns 70000 kvinnor på toppchefsbefattningar.

I dag summerar SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, sitt treåriga projekt för fler kvinnor på ledande poster i näringslivet med bland annat en ny forskningsrapport som ställer frågan om varför näringslivet har det mest mansdominerade toppskiktet i det svenska samhället.

En rad forskningsrapporter har presenterats sedan SNS startade sitt projekt. Monica Renstig står bakom en. Hon har nyligen startat forskningsinstitutet Women’s Business Research Institute, Wombri, och lade i våras fram sin studie som visade att från 1990 till och med 2002 ökade andelen kvinnliga toppchefer i svenskt näringsliv från 9 procent till 26 procent, och i börsbolagen till 31 procent.

– Det är en jätteförändring, det har hänt massor och det kommer hända ännu mer. Främsta skälet till utvecklingen tror jag är en ökad medvetenhet, säger Monica Renstig.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson

Annons

@kristianstadsbladet.se

Fakta

SNS konstaterar att dess treåriga projekt har resulterat i en intensivare debatt i media, i styrelserum, i nomineringskommittéer och ledningsgrupper, men också i en högre kunskapsnivå, tydliga åtaganden från näringslivet, tätare kontakter mellan företagsledare och politiker och nästan dubbelt så många kvinnor i bolagsstyrelserna.

SEB:s koncernchef Lars H. Thunell har lett den arbetsgrupp som initierat ett antal forskningsprojekt, som syftat till att ge gruppen underlag för konkreta åtgärder och rekommendationer till andra aktörer inom näringslivet.

SKÅNE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons