"Läget i Hanöbukten är en katastrof"

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Privat

Läget i Hanöbukten beskrivs som katastrofalt. En ny film från Swedish cost and sea center visar upp en dyster undervattensmiljö.

– Man blir paff när man ser att det bara fortsätter och fortsätter, säger Kjell Andersson, vice ordförande i föreningen SCSC.

Kilometervis med avloppstuber ifrån pappersmassa industrin spyr ut föroreningar i norra Hanöbukten. Det pumpas ut föroreningar dygnet runt året runt och det har pågått i decennier.

Föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) har dykt och dokumenterat havsmiljön i Hanöbukten. Det man har kommit fram till i sin rapport är ingen munter läsning. Fortsatt förorening gör att miljön har förändrats till det negativa under flera årtionden – och den fortsätter att försämras i rask takt.

Kjell Andersson ser läget som allvarligare än någonsin.

  – Jag får säga att jag tycker att det är en katastrof med tanke på hur det en gång har varit. Jag förstår inte hur vi kan låta det hända, att vi fortfarande inte har lärt oss, säger han.

  SCSC har nu publicerat en film från dykningarna som man hoppas ska få upp allmänhetens ögon i frågan. Kjell Andersson gjorde en liknande film från Öresund 1987 och har goda erfarenheter av det arbetet.

  – Jag känner igen problemen från Öresund. Det gäller att få allmänheten med sig och att alla engagerar sig. Där vaknade folk, opinionen måste vara med oss, säger Kjell Andersson.

  De dagliga föroreningarna där både du och jag är bovarna är ett fortsatt stort problem, enligt SCSC. I sin rapport skriver man bland annat:

  "Filmen visar inte allt om Hanöbukten, varken alla dess problem eller möjligheter som finns och som vi kan arbeta med, men den visar verkligheten. En verklighet som man tyvärr bara kan se om man dyker ner under ytan."

  Kjell Andersson utvecklar:

  – Det man inte ser under vattenytan bryr man sig inte om. Det vi gör nu är att fortsätta visa upp hur det ser ut. Det rinner mer och mer vatten och föroreningar genom åar och vattendrag. Tänk dig själv om du slänger en cigarettfimp på gatan. Den hamnar i dagvattnet och går rakt ut i havet.

  Kritiken från SCSC riktar sig också till politiken.

  – Problemet är att det inte finns forskare som kan kritisera en myndighet, för då får man ju inga pengar. Vi måste ha en vattenminister, det som är viktigast för oss är det vi fokuserar minst på. Det är meningslöst att ha en jordbruksminister om vi inte har en vattenminister, säger Kjell Andersson.

  Filmen från SCSC kommer nu att skickas ut till alla riksdagspolitiker i hela Skåne.

  – Vi ger oss inte. Vi kommer att ta fram nytt material hela tiden tills man börjar ta tag i det här på riktigt.

  Nedan går det att se filmen från Hanöbukten och även att läsa den skriftliga rapporten.

  Leva eller låta dö, Hanöbukten from Swedish Coast and Sea Center on Vimeo.