Annons

Långa fängelsestraff mot tre män i knarkliga

Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004

Tre män från Litauen i åldrarna 26-46 år, dömdes på torsdagen av Lunds tingsrätt till nio års fängelse vardera för delaktighet i insmuggling av närmare nio kilo metamfetamin i Sverige.

Männen ska dessutom utvisas ur riket på livstid och kommer att får avtjäna sina straff i litauiskt fängelse. Den fjärde åtalade frikändes av tingsrätten och försattes på fri fot när domen avkunnades.

Annons

– Tingsrätten förklarade att mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott, men att misstanken inte är så stark att den räcker till en fällande dom, säger mannens försvarsadvokat Lennart Malmgren i Kristianstad.

Det kan, enligt rätten, finnas andra förklaringar till hans beteende än att han varit delaktig i knarkhanteringen. Tullen slog till mot ligan i Sjöbo. Alla fyra åtalade försvarades av Kristianstadsadvokater: Björn Attnarsson, Arne Gustafsson, Thomas Ljungdahl och Lennart Malmgren.

Tullen skuggade ligan när två av männen, 40 och 43 år, i mitten på september kom i personbil till Karlshamn med färjan från Klaipeda i Litauen. Dagen därpå anlände den 46-årige mannen i lastbil med narkotikapartiet på 8,888 kilo metamfetamin. Han körde vidare till Ekerödsrasten och sammanträffade där med de två män som redan fanns i Sverige. Sällskapet körde vidare via Veberöd till Sjöbo där 40-åringen mötte den 26-årige mannen som hade kommit till Sverige via Trelleborg samma dag med sin personbil som var preparerad med ett lönnfack.

I det läget valde tullarna att slå till och gripa samtliga fyra män.

Männen nekar till brott och hävdade att deras syfte med resan till Sverige var att köpa kläder från Myrorna. Det påståendet kunde åklagaren motbevisa bland annat genom att förhöra en företrädare för Myrorna.

Lennart Svenezon

LUND
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons