Annons

Länsförsäkringar motsätter sig dom på 64 miljoner kronor

Länsförsäkringar vill att hovrätten undanröjer tingsrättens dom där bolaget dömts att betala 64 miljoner till Bröderna Persson efter branden vid Lilla Torg.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2009
Den översta tonlägenheten i den nybyggda kvarteret. Bild: Willy Alm
Den översta tonlägenheten i den nybyggda kvarteret. Bild: Willy AlmFoto: 
Länsförsäkringar vill ha en ny tingsrättsprövning av den ekonomiska tvisten efter branden 2005. BILD:
Länsförsäkringar vill ha en ny tingsrättsprövning av den ekonomiska tvisten efter branden 2005. BILD:Foto: 
Utsmyckningsdetalj från en taklist mot Lilla Torg i det återuppbygga nybyggda kvarteret Erik Dahlberg. Bild: Peter Åklundh
Utsmyckningsdetalj från en taklist mot Lilla Torg i det återuppbygga nybyggda kvarteret Erik Dahlberg. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Det var i mitten av juni som Kristianstads tingsrätts dom föll i tvistemålet.

Länsförsäkringar Kristianstad förlorade tvisten med Byggnads AB Bröderna Persson och dömdes att betala 64 miljoner kronor i försäkringsersättning.

Annons

Försäkringsbolaget hade redan betalat ut 35 miljoner. Med tingsrättsdomen kostade återuppförandet efter branden vid Lilla Torg i mars 2005 försäkringsbolaget totalt 99 miljoner kronor.

Men Länsförsäkringar vill ha en ny tingsrättsprövning av målet. Försäkringsbolaget yrkar att hovrätten röjer tingsrättens dom och återförvisar målet till tingsrätten. I andra hand vill Länsförsäkringar att hovrätten ogillar Bröderna Perssons mångmiljonkrav och dessutom befriar Länsförsäkringar från att betala byggnadsbolagets rättegångskostnader på nästan 900 000 kronor.

I sitt överklagande skriver Länsförsäkringar att tingsrättens dom präglas av ensidighet och bristande analys. Det finns ett flertal påståenden som ligger till grund för domen som inte utvecklats och redovisats i domskälen, hävdar man.

I hovrätten krävs prövningstillstånd. Det innebär att hovrätten i ett särskilt beslut bestämmer om målet ska prövas i sin helhet igen. Innan hovrätten i Malmö tar ställning till det har man skickat ett föreläggande till Länsförsäkringar om att bolaget först måste utveckla grunderna för sitt andrahandsyrkande: att hovrätten ändrar tingsrättsdomen och ogillar byggnadsbolagets krav.

Innan sista augusti ska Länsförsäkringar ha kommit in med grunderna.

Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons